V Andražu se bodo poklonili slovensko-ameriškemu prijateljstvu

8:04

V Andražu nad Polzelo je med drugo svetovno vojno strmoglavil ameriški bombnik. V spomin na umrle zavezniške vojake so leta 2014 na pokopališču postavili spominsko ploščo, ob kateri zdaj vsako leto pripravijo slovesnost v počastitev dneva slovensko-ameriškega prijateljstva. Letošnji meddržavni dogodek bo danes ob 15. uri. Na povabilo predsednika države Boruta Pahorja se ga bo udeležil ameriški kongresnik slovenskih korenin Paul Anthony Gosar.

Andraz nad Polzelo, pokopalisce v Andrazu. Slovesnost ob 72. obletnici strmoglavljenja ameriskega bombnika B-17.

Ameriško vojaško letalo bombnik B–17 je v Andražu nad Polzelo strmoglavilo 19. marca 1944. Ob preletu nad Savinjsko dolino ga je nekje nad Celjem razstrelilo nemško letalo. Glavnina letala je strmoglavila v Grebenskem gozdu na pobočju Gore Oljke, njegove ostanke pa je sila raznesla po širšem območju Andraža. Vse to je znano po zaslugi domačina Igorja Verdeva, ki se je raziskovanja tega nesrečnega dogodka lotil zelo resno.

Letos od tega neljubega dogodka, ki se ga vsako leto spominjajo s slovesnostjo na andraškem pokopališču, mineva 75 let. Uvod v osrednje dogajanje bo zdaj že tradicionalni dopoldanski prijateljski nogometni turnir, na katerem se bodo letos pomerile ekipe slovenske vojske in policije ter Gasilske zveze Žalec. Župan Jože Kužnik:

Slavnostna govornika bosta predsednik države Borut Pahor in ameriški kongresnik Paul Anthony Gosar. Kongresnik slovenskih korenin, njegovi stari starši po očetovi strani izhajajo iz Slovenije, je pred kratkim, podobno kot senatorka Amy Klobuchar, v Predstavniškem domu Kongresa ustanovil skupino prijateljev Slovenije.

ŠPELA OŽIR

Foto: arhiv NT&RC

Deli