V Braslovčah danes že 56. Dan hmeljarjev

7:00

V Braslovčah bo danes Dan hmeljarjev, največji hmeljarski praznik, s katerim hmeljarji že 56 let simbolično naznanijo začetek obiranja hmelja. Dopoldne bo v tamkajšnjem domu kulture najprej slavnostna seja Združenja hmeljarjev Slovenije. Popoldne bo sledilo osrednje etnološko-družabno dogajanje s povorko in z razglasitvijo nove hmeljarske starešine in princese.

Tradicijo največjega hmeljarskega praznika so pred 56-imi leti začeli v Preboldu, a se je dogajanje po treh letih zaradi pomanjkanja prostora preselilo na prireditveni prostor v Braslovče, kjer je še danes. Združenje hmeljarjev Slovenije na dan praznika na dopoldanski slavnostni seji sporoči oceno letošnje letine in predviden začetek obiranja hmelja. Popoldne sledi parada skozi trg Braslovče do prireditvenega prostora. V njej med drugim s prikazom obdelovanja hmeljišč in življenja slovenskih hmeljarjev nekoč in danes sodelujejo društva podeželske mladine iz Spodnje Savinjske doline. Za scenarij že tradicionalno poskrbi hmeljarski vitez Janez Oset. V paradi sodelujejo še konjeniki z zastavami, Laška godba in mažorete, hmeljarske starešine in princese.

banner-teal

Braslovče, Dan hmeljarjev - 14.8.2017 poslana na NT
V paradi s prikazom obdelovanja hmeljišč in življenja slovenskih hmeljarjev nekoč in danes sodelujejo društva podeželske mladine iz Spodnje Savinjske doline.

ŠO, foto: arhiv NT

 

 

 

 

Deli