V en glas za višje plače

Prva od napovedanih stavk bo prihodnjo sredo, 24. januarja, ohromila celoten javni sektor

7:00

Zaenkrat je sredino stavko napovedalo 16 sindikatov javnega sektorja, 22 sindikatov jo bo podprlo. Vlada je z ločenim dogovorom z zdravniki odprla pandorino skrinjico, na krilih gospodarske rasti in predvolilnega obdobja je stavkovni val ušel izpod nadzora.
Kot so pojasnili predstavniki sindikalne strani z Jakobom Počivalškom na čelu, bo na dan stavke pred vladno palačo ob simbolični uri pet minut čez 12. velik protestni shod, ki se ga bodo udeležili zaposleni iz državne uprave, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, kulture, socialnega varstva in socialnega zavarovanja, okolja, obrambe, pravosodja, poklicnega gasilstva in plačne skupine J v teh dejavnostih. Od vlade zahtevajo, naj ustrezno ovrednoti delo vseh zaposlenih v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevajoč načelo enakega plačila za primerljivo delovno mesto, in odpravo vseh varčevalnih ukrepov iz časa največje gospodarske krize. »Slovenija že peto leto beleži gospodarsko rast in to eno največjih v celotni Evropski uniji,« je zahtevo podkrepil Počivalšek. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar na drugi strani poudarja, da so zahteve sindikatov povsem nevzdržne, saj so dosegle že skoraj milijardo evrov. Kot so poudarjali predstavniki sindikatov, za pogajalsko mizo ni več dobrodošel. Vlogo vladnega pogajalca naj bi si zapravil, ker je ločeno sedel za pogajalsko mizo s Štrukljevimi šolniki. »Vlada nas hoče med seboj spreti s taktiko deli in vladaj. Vendar nas podcenjuje,« so se na to odzvali ostali sindikati javnega sektorja. Kje je točka, kjer je dogovor možen, trenutno ne ve nihče.

n1O podrobnostih stavkovnih zahtev posameznih poklicnih skupin, vplivu na uporabnike storitev javnega sektorja, o stališčih gospodarstvenikov in ekonomskih analitikov več v osrednji temi aktualne številke Novega tednika in v oddaji Odmev na Radiu Celje ob 12.15.

narocite-nt