V Gorenju letos spet dividende, a le simbolične

7:59

Gorenje je objavilo sklic skupščine. Objavo dnevnega reda seje, ki bo 14. julija, so delničarji težko pričakovali, saj doslej ni bilo jasno, ali bo Gorenje letos vendarle izplačalo dividende.

Velenjska družba je namreč dividendo nazadnje izplačala pred dvema letoma, znašala je simboličnih 6 centov bruto na delnico. Pred tem je leta 2012 izplačala 15 centov dividende, to pa sta bili tudi edini delitvi dobička po letu 2008. Za letos uprava in nadzorni svet predlagata, da bi dividenda znašala 10 centov bruto na delnico, za izplačilo pa bi porabili 2,4 milijona evrov bilančnega dobička.

gorenje-velenje-panoramLastniki Gorenja, med katerimi imajo največje deleže slovenska država, tuje banke in Panasonic, bodo na seji odločali tudi o imenovanju novega člana nadzornega sveta. Ta bo do konca mandata, ki se bo iztekel julija prihodnje leto, nadomestil predstavnika Panasonica, ki je iz nadzornega sveta izstopil aprila letos. Nadzorni svet za svojega novega člana predlaga Karla Kardova, svetovalca na področju naložb, prevzemov in združitev v vzhodni Evropi. Več skladov in bank ter malih delničarjev je Kardova za nadzornika Gorenja predlagalo že lani, ko so na seji skupščine prav tako morali imenovati novega člana nadzornega sveta, vendar je njihov nasprotni predlog ni dobil potrebne podpore.

JI

Deli