V prvem polletju poslovali z negativnim rezultatom

12:31

Pregled poslovanja Splošne bolnišnice Celje je v prvi polovici letos izkazal negativni poslovni rezultat v višini nekaj več kot 3 milijone evrov. Takšna izguba je vplivala na likvidnostno situacijo bolnišnice, ki se iz meseca v mesec slabša. Bolnišnica je kar 20 let poslovala brez težav.

Več o tem v Kroniki Radia Celje ob 17. uri

Svoje je k slabemu rezultatu dodalo tudi to, da je imela bolnišnica konec avgusta kar za 4,8 milijonov evrov zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Prvič se je tako celjska bolnišnica soočila tudi z mesečnim zamikom plačil dobaviteljem. Situacija ni dobra, delno pa bi jo lahko rešil interventni zakon o ukrepih za finančno sanacijo bolnišnic.

9.3.2012 poslana na NOVI TEDNIK
Foto: SHERPA

Najpomembnejši vzroki za slabše poslovanje bolnišnice so predvsem znižanje cen zdravstvenih storitev za skoraj 4 odstotke, na drugi strani pa porast stroškov zdravil in zdravstvenih materialov ter stroškov dela.

Poslovni direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc, ki se boji, da bo naslednje leto še slabše, v kolikor zdravstveni sistem na ravni države ne bo našel skupne rešitve.

Kljub temu, da so v Celju med prvimi v Sloveniji pred časom odprli urgentni center, sistem financiranja na ravni države še vedno ne sledi organizaciji dela. Tako so tudi v celjskem urgentnem centru že nastali nepokriti stroški. Samo za prvo polovico letošnjega leta jih je več kot 700 tisoč evrov.

Vse to vpliva tudi na naložbe, ki jih je letos manj kot kadarkoli prej.

SŠol

Deli