V Šaleški dolini družno proti dvigu cene ogrevanja

9:21

Svetniki Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj so na včerajšnji skupni izredni seji soglasno nasprotovali dvigu cene toplotne energije in se ob tem zavzeli za razkritje vseh v ceni upoštevanih podatkov. Za direktorja Teša so pogajanja glede nakupne cene končana, v Šaleški dolini se s tem nikakor ne strinjajo in bodo, če bo potrebno pravico iskali tudi na sodišču. Hkrati od HSE  oziroma države pričakujejo izpolnitev zavez glede povračila škode zaradi obremenitev okolja. Prav zaradi teh zavez so v dolini ves čas brezpogojno podpirali izgradnjo šestega bloka.

ve iz seja toplota
Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je prepričan, da bi zavoljo novega bloka 6, ki ima boljši izkoristek kot sta ga imela bloka 4 in 5, morali plačevati nižjo ceno ogrevanja. Poraba premoga je namreč z novim blokom za tretjino nižja, je med drugim opozoril Rotnik in dodal, da se s prihodkom od toplotne energije poslovanja termoelektrarne ne da rešiti.

Šaleško dolino, ki se prek Komunalnega podjetja Velenje ogreva s toplotno energijo, ki je stranski produkt proizvodnje elektrike v Termoelektrarni Šoštanj, je že pred časom na noge dvignilo 57-odstotno zvišanje povprečne nakupne cene. To pomeni, da mora velenjska komunala namesto 11 evrov, tešu za megavatno uro plačati 17,25 evra.  Ceno je Tešu s sklepom potrdila Agencija za energijo. Končna cena za uporabnike se bo tako povišala za približno 25 odstotkov. Četrtinsko povišanje je za velenjskega župana Bojana Kontiča nesprejemljivo.

Zanje bi bila, kot je še povedal sprejemljiva predhodna cena 11 evrov za megavatno uro, pričakovali pa so celo znižanje.

Ne samo pri ceni, mnenja se razhajajo tudi glede metodologije na podlagi katere je določena. V Šaleški dolini trdijo, da teš ne želi razkriti vseh vhodnih podatkov, ki so jih pripeljali do te cene. Direktor elektrarne Arman Koritnik pravi povsem drugače:

Zanj so tako pogajanja končana:

Podražitev ne bo prizadela zgolj 33 tisoč gospodinjskih uporabnikov, temveč tudi 600 poslovnih odjemalcev. Med njimi je tudi Gorenje, ki naj bi ga po izračunih Komunalnega podjetja Velenje podražitev letno stala več kot 300 tisoč evrov. Povprečno gospodinjstvo bo letno za ogrevanje in toplo vodo plačevalo med 200 in 400 evrov več. A kot je bilo slišati, je to še vedno manj kot stane ogrevanje v Mariboru ali Ljubljani. Kdaj točno bodo položnice odjemalcev višje še ni znano, prav dolgo pa komunalno podjetje razlike ne bo moglo kriti samo, pravi direktor Gašper Škarja.