V SLG Celje doprsni kip dr. Antona Novačana

10:04

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so včeraj popoldan slovesno odkrili spominsko obeležje znamenitemu Celjanu, pesniku, pisatelju, dramatiku in diplomatu Antonu Novačanu ob 130 letnici njegovega rojstva. Eden najboljših celjskih literatov in svetovljan tako počasi dobiva svoje mesto, so si bili enotni govorniki.

SLG, okritja kipa Antonu Novačanu - 13.10.2017 poslana na NT
Podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk je skupaj s sorodnico dr. Antona Novačana Magdaleno Mahne Malone v Slovenskem ljudskem gledališču Celje odkrila doprsni kip dr. Antona Novačana. (Foto: SHERPA)

 Dr. Anton Novačan je bil pravnik, diplomat, politik, kot tudi pesnik, pisatelj, dramatik in pripovednik, ki je  bil do devetdesetih let prejšnjega stoletja zaradi svoje drugačne politične usmerjenosti popolnoma prezrta osebnost. Včerajšnje odprtje spominskega kipa je ena od etap do večjega Novačanovega spomenika na osrednjem mestnem trgu, meni slavnostni govornik prof. ddr. Igor Grdina.

 Postavitev kipa je uredila in financirala Mestna občina Celje. Kar nekaj let je trajalo, da so našli denar, pravi čas in prostor, kjer bi postavili kip. Po besedah Vlada Kožela z oddelka za družbene dejavnosti je bila avla Slovenskega ljudskega gledališča najprimernejša izbira.

Vlado Kožel upa, da bodo na Mestni občini Celje v bližnji prihodnosti v kulturni program vnesli še več vsebine in prireditev, ki bodo povezane z Antonom Novačanom. Danes zvečer se bo z Novačanovimi gledališkimi srečanji na odru trnoveljskega gledališča začelo srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin, ki že 25 let ohranjajo spomin ne velikega Celjana.

BGO

narocite-nt

Deli