V Slovenskih Konjicah največje potapljaške zvezde

13:44

Slovenske Konjice so konec tedna dihale z največjimi potapljači sveta. Mesto pod Pohorjem je gostilo že osmi festival podvodnega filma in fotografije Sprehodi pod morjem. Konjičani so festival vzeli a svojega.

sprehodi pod morjem
Na festival so prišla velika potapljaška imena. Od leve: Herbert Nitsch, Alenka Fidler, Kari Hyttinen, Leigh Bishop, Becky Kagan Schott, Andreas Franke, Neven Lukas. (Foto: Jan Godec)

Festival se je začel s projekcijami za mlade v večnamenski dvorani Term Zreče, nato se je glavnina dogajanja preselila v kulturni dom v Slovenske Konjice. Vodja festivala Branko Ravnak je poudaril, da organizatorja Plavalni klub Slovenske Konjice in mesto Slovenske Konjice želita s festivalom okrepiti svoje mesto v družbi večjih tovrstnih festivalov, zato sta povabila res zveneča potapljaška imena in izjemne filme.

»Ljudje govorijo, da je bil ta festival eden najbolj bogatih in najbolj priljubljenih. S tem se strinjamo. V zadnjem trenutku nam je uspelo dobiti odlične goste. Najprej smo imeli le Američanko slovenskih korenin Becky Kagan Schott, a nam je na koncu uspelo pripeljati še pet imen.«

Med sobotnimi vrhunci sta bila zagotovo film Laurenta Balleste, trenutno najbolj vročega tehničnega potapljača, ki prihaja z ene od odprav na Francoski Polineziji, in film Herberta Nitscha Povratek iz brezna. Herbert Nitsch sodi med štiri velikane potapljanja na vdih, saj se je prvi na vdih potopil čez 250 metrov. Zgodba aktualnega svetovanega prvaka s 33 svetovnimi rekordi se je skoraj končala tragično, vendar se je z invalidskega vozička z železno voljo ponovno postavil na noge. Zgodba je navdušila tudi komisijo in tako je avtor dobil morskega konjička za najboljši film.

Novost letošnjega festivala so bili pogovori o popotovanju, ki so bili po Ravnakovih besedah presenetljivo dobro obiskani. »Ugotovili smo, da si je celoten festival ogledalo več kot tisoč ljudi. Med občinstvom so bili šolarji in tudi starostniki. Veseli smo, da so bile vključene vse skupine,« še pove Ravnak in nadaljuje, da so ljudje festival vzeli za svojega. »Vzgojili smo svoje občinstvo. Na projekcije in predavanja prihajajo zvesti obiskovalci in še posebej ponosni smo, ko med njimi vidimo mlade.«

V petek zvečer je dogajanje popestril koncert vrhunskega glasbenega ustvarjalca Janeza Dovča. Posebnost njegovega koncerta je bil mlad, komaj sedemletni violinist Vito Bejat Krajnc. »Njegovo ime si zapomnite,« je dodal vodja festivala.

O denarnih številkah Ravnak ni želel govoriti, poudaril je samo, da je za takšnim festivalom ogromno število prostovoljcev. »Najbolj grozljiv strošek prevajanja filmov smo spravili na razumno številko, tako da ljudje kar težko verjamejo. O denarju lahko samo dodam, da so to res visoke številke. Tujci so presenečeni, da nam vse to uspeva brez velikih sponzorjev.«

Razstavo Avstrijca Andreasa Frankeja, ki je s serijo fotografij, razstavljenih pod morjem, postavil mejnik v podvodni fotografiji, si je mogoče ogledati še do naslednjega tedna.

BARBARA GRADIČ OSET

Deli