V šolo z boksarjem in nožem?

9:53

 

Skoraj ne mine teden, da ne bi v uredništvu prejeli informacijo o medvrstniškem nasilju, ustrahovanju in izsiljevanju šolarjev in dijakov. Nekateri šolarji že v osnovno šolo prinesejo nož, celo ponaredke pištol. Policijska statistika sicer kaže, da ne gre za porast tovrstnega nasilja na Celjskem, čeprav je veliko takšnega nasilja še vedno skritega. Kdaj je čas za prijavo suma tovrstnih dejanj? Takoj, pravijo na policiji.

Več podrobnosti o medvrstniškem nasilju na Celjskem v tiskani izdaji Novega tednika. V njem med drugim tudi o tem, kako z lahkoto je danes priti do ponaredkov orožja. In – kaj so nam odgovorile nekatere osnovne in srednje šole na vprašanja o primerih nasilja, ki se dogaja pri njih. 

»Policija izvede vse postopke zoper storilce, ki so v teh primerih tudi mladoletni,« pravi pomočnik komandirja Policijske postaje Celje Boštjan Kavc. Tovrstno nasilje je zaskrbljujoče predvsem zaradi molka žrtev. Ta je pogosto povezan s strahom pred maščevanjem. Uradne evidence kažejo, da se dogaja verbalno nasilje, ki je pogosto povezano z rasno nestrpnostjo, pojavljata se tudi fizično nasilje in izsiljevanje. Največkrat do tega prihaja izven šol in na poti v njo ali iz nje.

Izsiljevanje za denar

Pred časom je policija na Celjskem prijela dve skupini starejših mladoletnikov, ki sta ustrahovali in izsiljevali. V prvem primeru je šlo za skupino štirih nasilnežev, v drugem za skupino šestih mladih. Storilci so si izbrali šibkejše žrtve in od njih zahtevali denar v manjših zneskih. Nekatere žrtve so tudi fizično poškodovali. Čeprav nekateri starši omenjajo, da naj bi se na našem območju pojavljale tolpe, to Kavc izrecno zanika. »Tolp na našem območju ni. Gre za primere isto mislečih dijakov, ki so včasih tudi iz določenih etničnih skupnosti in za žrtve izberejo druge dijake. Delujejo po sistemu, da sostorilci pomagajo posamezniku pri ustrahovanju. A nikakor to niso tolpe, ki bi zastraševale vse dijake in šolarje na našem območju.«

bully3

Medtem ko je bilo pred leti manj informacij o nasilju v osnovnih šolah, je danes teh govoric ogromno. Da vse le niso iz trte izvite, kaže podatek, da bo v teh dneh policija imela sestanek z vodstvom ene od osnovnih šol na Celjskem, kjer je otrok v šolo prinesel hladno orožje. Otrok po slovenski zakonodaji ne odgovarja za prekršek ali kaznivo dejanje. V teh situacijah policija na tožilstvo pošlje poročilo o negativnem ravnanju otroka in obvesti pristojni center za socialno delo.

Zgodilo se je tudi, da je otrok v osnovno šolo prinesel petarde. Te stvari se ne dogajajo le v mestnih šolah, ampak tudi na podeželju. »Če otrok v šolo prinese plašilno pištolo ali nož, je treba poudariti – starši morajo prevzeti odgovornost za to, da vedo, kaj otrok odnese v šolo in kaj v šoli počne. Šola uči, privzgaja, a primarno so za vzgojo otrok odgovorni starši. Ti morajo poznati otrokova ravnanja, jih preprečiti ali se pravilno nanje odzvati,« dodaja Kavc.

Dodaja, da se v osnovnih šolah prav tako dogajajo spori, ki jih pogosto rešijo že s pogovori. Toda to vodstev šol ne odvezuje odgovornosti, da morajo primere ogrožanja varnosti prijaviti policiji. »Kadar pride do sumov, da otrok v šolo nosi hladno orožje ali ponaredek pištole oziroma koga ustrahuje, je treba poklicati policijo. Kdaj? Takoj,« je jasen Kavc.

Omenja, da določenih stvari policija še vedno ne izve. »Vodstvo šole je odgovorno za to, da nas pokliče. Nedopustno je, da te stvari ostanejo skrite ali pometene pod preprogo in da v določenih šolah o primerih nasilja nočejo vedeti ničesar. Gre tudi za kaznivo dejanje, če nihče ne prijavi, da je bil kdo na primer poškodovan ali ogrožen.«

Celoten članek je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: Pixabay

narocite-nt

Deli