V zadevi država proti Bistrici ob Sotli je sodnica slišala dovolj

16:29

Na okrožnem sodišču v Celju je bil danes zadnji narok v zvezi s tožbo med občino Bistrica ob Sotli in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Slednje od občine zahteva vračilo nepovratnih evropskih sredstev, ker naj bi cesto izvedla v manjšem obsegu in za manj denarja, kot je narekoval razpis. Zadnja epizoda spora, ki traja že vse od leta 2014, se je zaključila v manj kot pol ure. Končno sodno odločitev lahko pričakujemo v mesecu dni.
Kot je znano, gre za evropsko financiranje ceste na Sv. Križ, za katero so občini odobrili 600 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Občina je projekt kasneje izvedla za 350 tisočakov, kolikor je dobila tudi evropskih sredstev. Zaradi te razlike in očitkov, da je projekt izvedla slabo in v premajhnem obsegu, je komisija celotna sredstva zahtevala nazaj. Tehtnico v korist občine je prevesilo mnenje sodnega izvedenca, ki je potrdil vse navedbe občine. Danes sodnica zahtevi državne pravobranilke o ponovnem zaslišanju nekaterih prič in izvedenca ni ugodila. Župan Franjo Debelak, je bil seveda zadovoljen.

Kot je dejala odvetnica občine Bistrica ob Sotli Mojca Primožič Kužner, bi morala državna pravobranilka od zadeve odstopiti že zdavnaj. Lahko bi rekli, da je imela lahko delo.

Odprto vprašanje ostaja, kako se bo sodnica opredelila do stališča, da je bil projekt izveden bistveno ceneje, kot je bilo predvideno in finančno odobreno. Kot pravi odvetnica Primožič Kužnerjeva pa v pogodbi ni bilo določila, ki bi problematiziral dodelitev sredstev v primeru, da bi bila končna vrednost del nižja od predvidenih. »Prav je, da država dobro opravlja svojo nadzorno vlogo, vendar bi se tokrat morala zamisliti nad nenavadno vztrajnostjo svojih kontrolnih organov, ki so trmasto vztrajali pri svojem brez resnih argumentov,« je še dejala odvetnica.

_MG_5629
Foto: GrupA