V Žalcu pričakujejo hmeljarsko smetano

6:02

Slovenija bo med 29. julijem in 2. avgustom gostila svetovni hmeljarski kongres. Glavnina dogajanja bo v Ljubljani in Žalcu. V Savinjski dolini se želijo na prihod vseh, ki v svetu hmeljarstva nekaj štejejo, dobro pripraviti.

zalec_obiranje_hmelja9_ti_r
Glavni organizator letošnjega svetovnega hmeljarskega kongresa je Združenje hmeljarjev Slovenije iz Žalca. Žalsko združenje bo organiziralo celotno dogajanje na kongresu in vse spremljajoče dejavnosti. Kongresa se bodo udeležili trgovci, pivovarji, hmeljski strokovnjaki in pridelovalci hmelja iz 20 različnih držav ter z vseh celin.
Vse to je seveda tudi dobra promocija Žalca, ki se je na hmeljarski in turistični zemljevid vpisal že s fontano piva. Prav zato se želijo v Žalcu, kot pravi župan Janko Kos, kar najbolje pripraviti. »Kje naj bo hmeljarski kongres, če ne v Žalcu? Nenazadnje smo četrti pridelovalci hmelja na svetu in imamo kaj pokazati, imamo fontano piva. Če imajo drugi kaj lepšega, prav. Mi pa imamo to, kar je povezano s hmeljem.«

S kongresom odprtje prenovljene tržnice?
Kos si želi, da bi do prihoda svetovne hmeljarske smetane v mesto uspeli končati nadkritje tržnice v neposredni bližini fontane. Odprtje prenovljene tržnice je bilo sicer predvideno že pred meseci, a so se dela močno zavlekla. Neuradno zaradi napak pri načrtovanju in projektiranju. A v občini tega ne komentirajo, pravijo le, da je šlo za tehnično izjemno zahteven projekt. Kot kaže se bo županu tokrat želja le uresničila. Iz občine so sporočili, da je gradnja končana in da so 22. julija prejeli tudi uporabno dovoljenje. Za zdaj še ni znano ali bo podaljšanje roka izvedbe projekt tudi podražilo, na občini odgovarjajo, da “stroški gradnje s strani izvajalca še niso bili obračunani, pričakujemo pa, da bodo v okviru pogodbenih vrednosti.”

Ob tem so sporočili še, da bo prvi večji dogodek pod novo nadkrito tržnico bo v sredo 31. 7. 2019 – Mednarodni hmeljarski kongres s cca 200 gosti.

LKK, foto: arhiv NT (SHERPA)