V Zelenem valu za vsako bolezen rož‹ca raste

Zeliščarska oddaja Zeleni val bo letos dopolnila 20 let – Boste morda vi med srečnimi izbranci na 15. izletu Zelenega vala?

13:50

»Tega ni nihče načrtoval. Nihče ni upal razmišljati, da bo zeliščarsko radijsko druženje pognalo take korenine. Sploh pa težko verjamem, kako hitro je minilo« pravi duša Zelenega vala in naša dolgoletna radijska sodelavka Mateja Podjed. Pred dvema desetletjema je na Radiu Celje vodila mozaično oddajo petkovih pik. Ena od teh je bila zelena, ki je z leti prerasla v eno najbolj priljubljenih oddaj – Zeleni val Radia Celje.
Mateja verjame, da v življenju ni naključij. Vse je del kroga, v katerem se vsak dogodek prej ali slej sklene v smiselno celoto. A kot najstnica tega seveda še ni vedela. »Mama je ogromno vedela o zeliščih in v njenih žepih ali v predpasniku se je vedno našla kakšna zdravilna roža. Otroci smo se ji rogali in ji v šali govorili, da je Pehta. Ker pa se življenje hitro obrne, sem bila kmalu v vlogi mame, ki se sprašuje in brska po spominu, kaj pomaga proti napenjanju, črvičenju v trebuščku in podobnim tegobam. Seveda pa si nikoli nisem predstavljala, da se bom ob koncu svoje novinarske kariere tako veliko in tako z veseljem ukvarjala prav z zelišči.«
Skupaj z zeliščarko Faniko Burjan, zdravnikom Janezom Tasičem ter tonskim tehnikom Mitjem Tatarevičem iz tedna v teden ustvarjajo oddajo, ki poslušalce osvešča, jih izobražuje, navdušuje in predvsem združuje v veliko radijsko družino.

Obširno reportažo o dveh desetletjih Zelenega vala lahko preberete v Novem tedniku 11. maja 2017.