Varno v gore!

6:15

Poletni meseci predstavljajo vrhunec planinske dejavnosti v slovenskih gorah, ki jih letno obišče kar 1,7 milijona ljudi. Odhod v gore je treba skrbno načrtovati, se nanj pripraviti ter s seboj vzeti vso potrebno planinsko opremo, ki jo morajo planinci tudi znati uporabljati. Nepoznavanje terena in precenjevanje lastnih sposobnosti sta še vedno najpogostejša vzroka za nesreče v gorah.

Letošnje poletje zaznamujejo nevihte z močnimi padavinami, zato pri Planinski zvezi Slovenije svetujejo, naj planinci spremljajo vremenske napovedi in se v gore podajo dovolj zgodaj. Na določenih predelih je še vedno zbit in pomrznjen sneg, kar pomeni, da morajo planinci imeti ustrezno opremo tudi za takšne razmere.

banner-teal

Kako ravnati, če nas v gorah ujame nevihta ali se izgubimo (foto Manca Čujež)
Foto: Manca Čujež, PZS

V nahrbtnik vsakega obiskovalca gora, ne glede na vrsto ture, spadajo alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, sveča in vžigalice v vodoneprepustni vrečki ter hrana z visoko energijsko vrednostjo in dolgim rokom obstojnosti. Planinci naj s seboj vzamejo tudi topla oblačila ter kapo in rokavice.

Planinske poti v Sloveniji so odlično opremljene, so pa v naravi in izpostavljene različnim šumom, kot so število obiskovalcev, podori, nalivi, tako da lahko ima pot, ki je bila še včeraj varna in prehodna, naslednji trenutek popolnoma drugačno podobo. Kakovostne in preverjene informacije o stanju na planinskih poteh in varnejšem obiskovanju gora je moč najti na spletni strani Planinske zveze Slovenije, podrobnejše informacije pa pri oskrbnikih planinskih koč.

Zemljevid in vodnik sta dobrodošla ne le za načrtovanje poti, ampak tudi, če se v gorah izgubimo (foto Manca Čujež)
Foto: Manca Čujež, PZS

Letošnje poletje ne skopari s plohami in nevihtami. Zaščite pred udarom strele v gorah ni, je samo preventiva. V primeru nevihte je treba čim prej sestopiti sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. Tudi s sebe je treba odstraniti vse kovinske predmete. Izogibati se je treba tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, s telesom se ne dotikati sten, po katerih se lahko tečejo tokovi strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer planinec čepi ali se usede na nahrbtnik.

Deli