Velik uspeh Slovencev v Abu Dabiju

V soboto v domovini vseh 24 medalj

11:03

Tekmovanja specialne olimpijade v Abu Dabiju in Dubaju so končana. Danes bo še sklepna slovesnost, v soboto pa se slovenska odprava, ki je osvojila 24 medalj, od tega tri zlate, vrača v domovino.

Na letošnjih poletnih svetovnih iger specialne olimpijade – gre za največje tekmovanje specialnih olimpijcev, na katerem je nastopilo okoli 8000 športnikov iz več kot 170 držav sveta – je nastopilo 28 slovenskih tekmovalcev: šest v atletiki, štirje v plavanju, trije v namiznem tenisu, po dva v kolesarstvu, judu in balinanju ter košarkarska ekipa.

Sila uspešne slovenske nastope so zaokrožili košarkarji, ki so si z zmago v tekmi za tretje mesto priborili bron. Ta se, kot pravijo, sveti kot zlato. Slovenska košarkarska ekipa je pod vodstvom trenerjev Janžeta Blatnika in Tonija Cestnika na igrah izgubila le dve tekmi. Klonili so proti Madžarom v predtekmovanju in v polfinalu proti Izraelcem. »Morda bi lahko posegli višje, vendar mi smo danes igrali naš finale! Uživali smo v olimpijskem duhu, ki po zaključku iger v naših srcih še zlepa ne bo ugasnil,« je po dramatični tekmi dejal Blatnik. Slovenci so namreč celo tekmo vodili (6:2, 14:6, 22:14), »kiviji« pa so se v zadnji četrtini nevarno približali le na štiri točke. Te so vseeno zadoščale za bronasto medaljo, ki se blešči kot zlata. Končni rezultat je bil namreč 24:20. »Fantje so tako dosegli cilj, ki smo si ga zastavili na prvih pripravah v Mariboru, kjer smo se povezali v celoto. Ta sestavljena celota je danes v odločilni tekmi pokazala karakter in srce, pod motom vsi za enega, eden za vse.«

V soboto se naši športni junaki – čestitke si zaslužijo prav vsi nastopajoči – vračajo v domovino.

LKK, foto: Marko Vidmar

narocite-nt