Velika noč v številkah

9:00

Na Statističnem uradu Republike Slovenije so zbrali nekaj zanimivih podatkov o praznovanju velike noči med Slovenci. Veste, koliko jajc in svinjine pojemo Slovenci? Ali pa morda koliko Slovencev se piše Hren?

DL3U7085192 jajc dnevno
Velike noči ni brez pirhov. 1,9 milijona kokoši nesnic, kolikor jih imajo slovenski rejci perutnine, na dan znese povprečno 1,1 milijona jajc. Vsak Slovenec pa je v letu 2017 porabil v povprečju 192 jajc na dan. Slovenija je z jajci skorajda samooskrbna, leta 2017 je bila ta 90 odstotna. Največ jajc uvozimo predvsem spomladi (marca in aprila). Sicer pa vsako leto precej več jajc izvozimo kot uvozimo. Lani jih je Slovenija izvozila za 4,4 milijona evrov, uvozila pa za 1,7 milijona evrov. Največ jih izvozimo na Hrvaško, največ pa jih uvozimo iz Litve.

Koliko stane potica?
Lani smo v povprečju za sestavine orehove potice odšteli 1,67 evra za jajca, 83 centov za kilogram sladkorja, 66 centov za kilogram bele pšenične moke in 74 centov za liter mleka. Kilogram rozin je stal 4,15 evra, kilogram masla 8,11 evra, kilogram orehovih jedrc pa 13,71 evra.

37 kilogramov svinjine
Še ena od tradicionalnih velikonočnih dobrot je šunka. Prebivalec Slovenije je leta 2017 povprečno pojedel 37,6 kilograma svinjine. 38 odstotkov tega mesa je bilo proizvedenega v Sloveniji. Vendar večina svinjskega mesa prihaja iz tujine, kar 10-krat več kot ga izvozimo ga uvozimo. Največ svinjine v Slovenijo pripeljemo iz Avstrije, največ pa je izvozimo na Hrvaško.

Največ Hrenov v savinjski regiji
Lani je bilo 1440 Slovencev s priimkom Hren, ki je 83. najbolj pogost priimek pri nas. Največ ljudi s tem imenom živi v osrednjeslovenski regiji – 418. Deset manj pa jih prihaja iz savinjske statistične regije, kjer je priimek Hren najbolj pogost in se uvršča na 29. mesto.

LKK, foto: arhiv NT (GrupA), vir: Surs

narocite-nt

Deli