Velikana poezije skupaj: recital Prešernovih in Puškinovih pesmi

Zaključek Dnevov ruske kulture v Osrednji knjižnici Celje

12:46

V okviru Dnevov ruske kulture v Osrednji knjižnici Celje (OKC) bodo dijaki Gimnazije Celje – Center in I. gimnazije v Celju v študijski čitalnici jutri ob 11. uri pripravili kulturno prireditev Prešeren in Puškin – sodobnika in pesniška velikana. Na njej bodo ob glasbi in plesu v ruščini in slovenščini brali brali pesmi slavnih poetov.

Dijaki Gimnazije Celje - Center in I. gimnazije v Celju bodo tako kot na odprtju za zaključek Dnevov ruske kulture pripravili zanimiv kulturni program.
Dijaki Gimnazije Celje – Center in I. gimnazije v Celju bodo tako kot na odprtju za zaključek Dnevov ruske kulture pripravili zanimiv kulturni program.

Gre za prvi tovrstni skupni recital Prešernovih in Puškinovih pesmi, na katerem bodo dijaki predstavili tudi njuno burno in nesrečno življenje, zato se obiskovalcem obeta zanimivo in prav posebno doživetje ob kulturnem prazniku. Ta dogodek bo tudi sklenil Dneve ruske kulture v OKC.

banner-teal

Ti so se sicer začeli v sredo z uvodno prireditvijo, na kateri so dijaki Gimnazije Celje – Center in I. gimnazije v Celju predstavili program, ki so ga izvedli ob lanskem obisku na Festivalu kulture in športa v ruskem mestu Ščjolkovo, ki je pobrateno s Celjem. K temu pa so dodali še nekaj glasbenih točk. Po uvodni prireditvi je sledilo še odprtje razstave Rusija osebno 2.

Z odprtja Dnevov ruske kulture v Osrednji knjižnici Celje.
Z odprtja Dnevov ruske kulture v Osrednji knjižnici Celje

Včeraj so dnevi ruske kulture minili v znamenju pogovora z mladimi, sedanjimi in nekdanjimi dijaki omenjenih gimnazij, ki so predstavili svoje izkušnje iz daljšega življenja v Rusiji, kjer so bili zaradi šolanja, študija, preselitve in drugih razlogov. Na pogovoru z naslovom Rusija iz moje izkušnje so sodelovali Jerneja Čerenak, ki je minulo šolsko leto preživela v mestu Kirov, Matija Kovač, direktor v arhitekturnem biroju Zgradba zamisli, programski vodja Hiše kulture Celje in celjski mestni svetnik, ki je v Moskvi živel med letoma 1996 in 2001 in tam obiskoval osnovno šolo, Katarina Rošer Salihović, ki se ukvarja s tržnim komuniciranjem v medijski hiši NT&RC in je leta 2017 obiskovala študij na državni fakulteti za managament v Moskvi, Mitja Suvajac, ki od tega študijskega leta študira fiziko v Moskvi na Nacionalni univerzi znanosti in tehnologije (MISiS) s pomočjo štipendije ruske vlade ter  Valerija Koval, ki je v zadnjih letih trikrat obiskala s Celjem pobrateno rusko mesto Ščjolkovo in se tam udeležila Festivala kulture in športa.

polona pogovor 2
Na pogovoru Rusija iz moje izkušnje (Foto: Polonca Bajc)

Včeraj je bila na oddelku glasba film Osrednje knjižnice Celje projekcija celovečernega filma Puškin – poslednji dvoboj.

Petek je namenjen predavanju Skrivnostna ruska duša, ki bo v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje in na katerem bo Olga Kupljenik, direktorica turistične agencije Ruski ekspres, predstavila svojo domovino Rusijo.

Še nekaj fotoutrinkov z Dnevov ruske kulture v Osrednji knjižnici Celje:

Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje - Center in Darja Poglajen, profesorica ruskega jezika na Gimnaziji Celje Center.
Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje – Center in Darja Poglajen, profesorica ruskega jezika na Gimnaziji Celje Center.
Med govornki je bil tudi dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju.
Med govorniki je bil tudi dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju.
Vrvež na razstavi Rusija osebno 2.
Vrvež na razstavi Rusija osebno 2
Sproščeno vzdušje na uvodni prireditvi.
Sproščeno vzdušje na uvodni prireditvi
Predstavitvi izkušenj mladih z Rusijo je prisluhnila polna študijska čitalnica Osrednje knjižnice Celje.
Predstavitvi izkušenj mladih z Rusijo je prisluhnila polna študijska čitalnica Osrednje knjižnice Celje (Foto: Polonca Bajc).

ROBERT GORJANC

Foto: Andraž Purg/Osrednja knjižnica Celje

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli