Visar na novo leto šarmantno dal prednost Lani

  12:40

  Začetek novega leta in konec starega leta po žensko

  Za medijski svet je značilno, da smo vedno radi prvi. No, kadar govorimo o porodnišnici in novopečenih mamicah, upoštevamo, da pri porodu ravno ne moremo biti, ampak počakamo kakšen dan in jih nato presenetimo. Govorimo seveda o naši tradicionalni akciji obiska mamic v celjski porodnišnici ob začetku leta. Takrat obdarimo tisto, ki je zadnja rodila v preteklem letu, in tisti dve, ki sta rodili prvi v novem letu. Ob najbolj čutnem dogodku v življenju jim še zaželimo, da bi z otroki imele le lepe trenutke, predvsem pa zdrave in nadobudne.

  DL3U4922
  Sibajeta Ibraimi z Visarjem, prvim fantkom v celjski porodnišnici v letu 2016, Katja Šalamon z Lano, prvo deklico, in Helena Arzenšek z Brino, ki je privekala zadnja v letu 2015.

  Na splošno se je število porodov na Celjskem v zadnjem obdobju nekoliko znižalo, vendar se bo, kot kažejo zadnji podatki, obrnila tudi ta statistika. Samo lani se je na primer rodilo tisoč dečkov in devetsto deklic. 28-krat so lani na svet prijokali dvojčki.

  Štručke

  In kakšna je bila porodna slika na silvestrovo in na novega leta dan? Prva se je letos na Celjskem 1. januarja ob 5. uri in 5 minut rodila Lana, in sicer mami Katji Šalamon iz Celja. Na svet je »pritisnila« nekoliko prej, saj je imela Šalamonova rok šele 25. januarja. »Najpomembneje je, da sva obe zdravi, zapletov pri porodu ni bilo. Bolečina pa je bila pozabljena v trenutku, ko sem jo zagledala in objela,« nam je dejala novopečena mamica.

  Drugi se je v celjski porodnišnici mami Sibajeti Ibraimi rodil sin Visar, ki je šarmantno – in kot se za pravega moškega spodobi – dal prednost Lani. Na svet je prijokal približno dve uri za njo. Ob našem obisku je oba objemal Jetmir Ibraimi. »To je najin že drugi otrok. Srečna sva. Samo da vse dobro in vse želje se bodo s tem same od sebe izpolnile,« nam je z nasmehom povedal Visarjev oče.

  Zadnja lani je na silvestrovo na svet pokukala neučakana Brina, saj do trenutka, ko sta se letnici obrnili, enostavno ni mogla več čakati. Več kot očitno se je Brina svoje neučakanosti »navzela« od mame Helene Arzenšek iz Dramelj, ki ima že naslednje načrte. »Brina je moj prvi otrok, a zagotovo ne zadnji. Mislim, da bo še kakšnega bratca ali sestrico dobila. Je bilo kar hudo pri porodu, a potem, ko se otrok rodi, enostavno pozabiš na vse bolečine,« nam je dejala s širokim nasmehom. Tudi njena želja je poleg naštetegaa predvsem zdravje.

  Najsrečnejši v bolnišnici

  Predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka Jakob Koren, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, je zagotovo najbolj srečen moški v celjski bolnišnici. Ne samo da je večino časa obkrožen z ženskami, ampak se je tudi njemu uresničila dolgoletna želja. Še pred koncem leta so namreč uredili porodni blok. »Končno lahko na takšen način vsaki ženski omogočimo, da rodi v svojem prostoru in ima pri tem ustrezno intimo in zasebnost,« dodaja Koren. Ob tem je razveseljiva novica tudi za partnerje, ki so nepogrešljiv člen na začetku in koncu nosečnosti – odslej namreč v celjski bolnišnici ni treba plačevati, če želijo biti prisotni pri porodu.

  SIMONA ŠOLINIČ

  Foto: GrupA

  Medijska hiša Novi tednik in Radio Celje pripravlja akcijo, v kateri obišče porodnice za novo leto, že 52 let. Idejo zanjo je dal naš zdaj že upokojeni sodelavec Tone Vrabl in vsa ta leta akcija ostaja edina tovrstna v Sloveniji. »Tej tradiciji bomo ostali zvesti. Lepo je priti v porodnišnico in čestitati mamicam. Presrečne so. Kako ne bi bile, saj je porod nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi ženski,« je dejala direktorica Novega tednika in Radia Celje Anica Aužner Šrot.

  banner-ntrc-martinovanje

  Deli