Vladni “da” hitri cesti Velenje-Šentrupert katastrofa za Spodnjesavinjčane

14:21

Združene civilne iniciative Braslovče, Polzela, Podvin, Podgora in Šmartno ob Paki so se že odzvale na včerajšnjo vladno potrditev državnega prostorskega načrta, ki predvideva izgradnjo hitre ceste Velenje-Šentrupert. Ker je po mnenju predstavnikov iniciativ projekt z regionalnega, prometnega, okoljskega in finančnega vidika slaba rešitev, bodo pravico iskali po sodni poti. Najprej napovedujejo ustavno presojo, če bo potrebno, bodo šli tudi na evropsko sodišče.

Civilne iniciative vseh prizadetih občin že leta družno opozarjajo na nepravilno umeščanje in nespametno načrtovanje trase, ki bi odnesla več kot 51 hektarjev najkakovostnejše kmetijske zemlje, poleg tega bi brez domov ostalo 42 družin. Ob tem civilne iniciative opozarjajo tudi na neekonomičnost in razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem, saj naj bi bila trasa Velenje-Šentrupert za 188 milijonov evrov dražja od trase Velenje-Arja vas. To je le nekaj argumentov, s katerimi so skušali vlado prepričati, da bi odobrila ponovno vrednotenj vseh možnih tras. Brez uspeha. Strokovni sodelavec iniciativ Urban Jeriha:

Ministrstvo je s to odločitvijo po mnenju Jerihe prelomilo tudi zavezo iz leta 2011.

Cesta bo verjetno še najgloblje zarezala v življenja ljudi v občini Šmartno ob Paki, kjer bo porušenih največ stanovanjskih objektov. O rušitvah je govorila tudi okoljska ministrica Irena Majcen.

Na njene besede se je ostro odzval predstavnik civilne iniciative Šmartno ob Paki Martin Podgoršek.

Najbolj žalostno je, kot še pravi Podgoršek, da se še danes natančno ne ve, kdo točno se bo moral seliti in kdo ne. Vladno odločitev pa ocenjuje kot katastrofo za stanovalce ob trasi. Civilne iniciative se z vladno odločitvijo ne bodo sprijaznile in bodo pravico iskale s pomočjo vseh pravnih sredstev, če bo treba, bodo šli tudi do evropskega sodišča.

Ni nepomembno tudi dejstvo, da je prav okoljsko ministrstvo pred leti izdalo gradbena dovoljenja za gradnjo stanovanjskih hiš, ki jih bodo, v kolikor bo Dars cesto rez zgradil, moraili porušiti. V obeh postopkih so sodelovali isti ministrski uslužbenci.

LK, foto: arhiv NT (SHERPA in GrupA)

Deli