Vojak, ki proda svojo dušo hudiču

0:37

Glasbeno-gledališko delo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega Zgodba o vojaku je bila šestih letih spet na slovenskih odrih. Včeraj zvečer so delo uprizorili prvič v Celju, tokrat v novi priredbi besedila. Zgodba o vojaku, ki proda dušo hudiču v zameno za bogastvo, a izgubi ljubezen, je v svetu, kjer ima moč le denar, še kako aktualna.

DL3U9951

Igor Stravinski je bil eden najizvirnejših skladateljev in najvplivnejših glasbenih intelektualcev 20. stoletja. Letos mineva 101 leto od prve izvedbe njegovega najbolj znanega komorno glasbeno-gledališkega dela Zgodba o vojaku, ki ga je Stravinski napisal v izgnanstvu v Švici. “Stravinski je to delo napisal iz več razlogov in eden izmed njih je bilo njegovo slabo finančno stanje. Čeprav je bil znan skladatelj, mu ni bilo vedno lahko. Moral se je nekako preživljati in to komorno delo je napisal, da bi ga čim večkrat izvajali in bi bil to dober doprinos k njegovemu finančnemu stanju,” je razložil dirigent Simon Dvoršak.

DL3U9959

Zgodba, ki jo je Stravinski napisal z švicarskim pisateljem Charlesom-Ferdinandom Ramuzem, izvira iz ruske zgodovine. Libreto je navdihnila ruska ljudska pripovedka o vojaku, ki svojo violino prodal hudiču v zameno za neizmerno bogastvo. A dogovor s hudičem nikoli ne prinese nič dobrega. Kljub temu, da vojaku bogastvo uresniči marsikatero željo, mu obilje in moč ne prineseta sreče. V dvorani Narodnega doma je nastopilo sedem glasbenikov komornega kolektiva Hiše kulture Celje, ki že redno sodelujejo pri izvirnih produkcijah celjskega zavoda.

Uprizoritev je po libretu Charlesa-Ferdinanda Ramuza režirala Lea Kukovičič. “To je cirkuška glasbena pripoved, v kateri se ukvarjamo z manipulacijo in zmedo, pa tudi željo in potrebo, v kateri je občinstvo glavni igralec, ki ga nujno potrebujemo in se tudi igramo z njim,” je razložila svoj pogled na malce cirkuško postavitev, saj je vse skupaj čisto navaden cirkus. Škadal. Razvrat.

BGO
Foto: GrupA

narocite-nt

Deli