Vsak orkester je tako kot človek razred zase

14:30

Iztok Hrastnik je že na začetku svoje poklicne poti dosegel neizmeren uspeh, saj je kmalu po diplomi, precej pred svojim tridesetim letom, postal član enega najuglednejših orkestrov na svetu, orkestra Dunajske državne opere in filharmonije. Ob letošnjem kulturnem prazniku mu je Občina Laško podelila priznanje Antona Aškerca za izjemne kulturne dosežke.

Iztok Hrastnik
Iztok Hrastnik (Foto: SHERPA)

Nekdanji Laščan, zdaj prebivalec Dunaja, Iztok Hrastnik je član tistega orkestra, ki vsako leto prvega januarja pred televizijske zaslone privabi več kot 50 milijonov ljubiteljev Straussove glasbe. Dunajski filharmoniki so leta 1939 izvedli prvi novoletni koncert, leta 2011 je Iztok uspešno prestal avdicijo in tri leta kasneje postal polnopravni član orkestra z več kot 160-letno tradicijo.

iztok hrastnik
Novoletni koncert je še veličastnejši, ko na podiju stoji sloviti dirigent Riccardo Muti. (osebni arhiv Iztoka Hrastnika)

Iztok na Dunaju živi s svojo družino – z ženo, ki končuje študij dirigiranja, in dvema otrokoma, ki sta še v vrtcu. »Življenje na Dunaju je drugačno kot v Sloveniji, nikoli si nisem predstavljal, kako je živeti v drugi državi, ko govoriš drug jezik in ne moreš uporabljati svojega. Ljudje so drugačni, včasih čutim, kako so določeni sloji malce vzvišeni, kako sta jim pomembna človekov videz in status, zaradi česar sem bil malce šokiran. Ko jim povem, da sem dunajski filharmonik, je v redu, če ne, sem zgolj nekdo.«

BARBARA GRADIČ OSET

Več o življenju Iztoka Hrastnika na Dunaju si preberite v zadnji številki Novega tednika!

narocite-nt

Deli