Vse bolj cenjena vrtnina

15:11

Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so dopoldne pripravili 18. dan špargljev. Gre za dogodek, ki vsako leto pritegne tako strokovnjake kot pridelovalce in ljubitelje te zdrave in še vedno premalo razširjene vrtnine.

Ste vedeli, da so šparglji ena najbolj primernih vrtnin za pomladno čiščenje telesa ter da so nasploh zelo zdravi? Zato ne preseneča, da postajajo vse bolj iskana zelenjava, na katero prisegajo gurmani. Pred dvema desetletjema je bilo drugače, takrat se je pri nas šele začelo obujanje ponovne pridelave špargljev, ki so bili nekaj časa povsem pozabljeni. Med prvimi slovenskimi nasadi po osamosvojitvi je bila tudi 10 arov velika zasaditev na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Eden od pobudnikov te akcije je bil Iztok Vidic iz podjetja Aspega. Kje je Slovenija danes v pridelavi špargljev?

Šola je nekaj let po zasaditvi nasada zasnovala še špargljev dan. Dopoldne je bil že 18. po vrsti. Z njim promovira pridelavo te vrtnine ter ljudi osvešča o pomenu njenega uživanja. Izdala je tudi dva priročnika o gojenju. Današnji dan špargljev je šola povezala s prizadevanji čebelarske zveze za sajenje medovitih rastlin, zato je bilo govora tudi o sončnicah. Direktorica šole Štefanija Kos Zidar meni, da so prizadevanja rodila uspehe in da je nasadov vse več.

Ena od kmetij, kjer pridelujejo šparglje, je kmetija Rakun iz Prebolda. Simona Strahovnik, ki je danes prodajala pridelke pred šolo, je povedala, da je dela precej, a s prodajo ni težav.

Sama ima najraje šparglje v juhi ali s slanino in sirom, pečene v pečici, sicer pa je bilo danes mogoče poskusiti tudi špargljevo potico.

TC, foto: SHERPA

AT1Y7137

Predstavitev pobiranja špargljevAT1Y7157Štefanija Kos Zidar

narocite-nt