Vsi ne bodo mogli v šolo, ki jo imajo pred nosom

13:57

CELJE – Točnih podatkov o tem, koliko otrok naj bi jeseni obiskovalo prve razrede devetih celjskih osnovnih šol, po februarskem vpisu še ni. Na torkovem sestanku aktiva celjskih ravnateljev so ugotovili, da o natančnih številkah težko govorijo, ker so mnogi najavili odložitve šolanja in postopek še ni končan, nekaj učencev čaka na vpis na waldorfsko šolo, nekateri starši pa se na vpis sploh niso odzvali in bo občina sprožila postopek poizvedbe.
Usklajevanja med šolami še niso končana, podatki pa kažejo, da bodo od devetih osnovnih šol v Celju najbrž tri ali štiri morale vpisati po tri oddelke prvega razreda, ostale pa po dva. Treh oddelkov ne bo mogoče oblikovati na II. OŠ v Celju, OŠ Hudinja in OŠ Frana Kranjca. V vseh šolah bodo oddelki prvošolcev zelo polni.
Hudinja poka po šivih
Občina je že lani oblikovala skupne šolske okoliše, ki so na presečišču okolišev dveh sosednjih šol. S teh »presečnih« ulic se učenci vpišejo v eno ali drugo šolo – odvisno od števila otrok v generaciji. Lani so tako otroci iz naselja Hudinja morali v sosednjo OŠ Frana Roša, ki pa ima tudi vse bolj zasedene zmogljivosti. Otroci iz naselij Šmarjeta, Škofja vas in Prekorje so morali v OŠ Ljubečna.
Ravnatelj OŠ Hudinja Jože Berk pravi, da je tudi letošnji vpis zelo zahtevno opravilo. Na seznamu je bilo kar 97 učencev. Skoraj dva oddelka otrok so morali preusmeriti na sosednji šoli, saj lahko hudinjska šola sprejme le dva oddelka prvega razreda, kar pomeni največ 56 otrok. »Toda že zdaj imamo med vpisanimi učenci tudi enega, ki ima v odločbi zapisano, da mora biti v razredu, kjer je manjše število učencev. In na to se pogosto pozablja,« opozarja Berk.

TC, foto: SHERPA

Več v tiskani izdaji NT

Osnovna šola Hudinja
Osnovna šola Hudinja

narocite-nt

Deli