Z diplomo iz ekonomije postal mlad prevzemnik kmetije

Klasično kmetijsko dejavnost nadgradili s turistično ponudbo - Stara sušilnica postala Hiška sprostitve

9:00

Zahomce so majhna vasica nad Vranskim. Obdelovanje zemlje na strmih pobočjih, kjer je ravnine le za vzorec, je vse prej kot enostavno. Ker si mladi delo raje poiščejo v dolini, kmetije druga za drugo ostajajo prazne. Drugače je pri Jermanovih, kjer se je njihov sin kljub univerzitetni izobrazbi odločil ostati. V odmaknjenosti in neokrnjenosti Zahomc ne vidi ovire, temveč v prvi vrsti konkurenčno prednost. Klasično kmetijsko dejavnost, ki ji je bilo zvestih več generacij njegovih prednikov, je s pomočjo staršev nadgradil. Nedaleč od domačije so v propadajoči sušilnici, ki so jo s preostalim kmetijskim poslopjem odkupili od sosedov, uredili počitniško hišo in jo poimenovali Hiška sprostitve.

Primož Jerman je po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist. Takoj po diplomi je služboval kot premoženjski svetovalec in kasneje kot vodja prodaje v eni od trgovin s pohištvom. »Delal sem ves dan. Ko sem prišel domov, me je na kmetiji čakalo še ogromno dela. Tempo in stres sta bila preprosto prehuda, zato sem se moral odločiti za eno ali drugo. Izbral sem kmetijo.« Jermanovi se na 52 hektarjev veliki kmetiji v prvi vrsti ukvarjajo z govedorejo, s prirejo mleka in z gozdarstvom. Ob tem imajo še kar nekaj dopolnilnih dejavnosti. Poleg turistične ponudbe imajo še koncesijo za pluženje cest, žagarstvo in pripravo biomase, posek in spravilo lesa, razrez hlodovine in delo s kmetijsko mehanizacijo. Primož je opravil še tečaj za upravljanje z gozdarsko prikolico in motorno žago ter pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo za pridelovalca sadja, ki je bila ključna, da je lahko uspešno kandidiral na razpisu za mladega prevzemnika kmetije.

Turistična kmetija Jerman
Jermanovi se na 52 hektarjev veliki kmetiji v prvi vrsti ukvarjajo z govedorejo, s prirejo mleka in z gozdarstvom.

Primož Jerman je kmetijo uradno prevzel lani poleti, potem ko se je upokojil njegov oče. Ker je 32-letnik zadostil vsem razpisnim pogojem, je ob tem kot spodbudo prejel nepovratna državna sredstva. »Želel sem jih porabiti za gradnjo še ene turistične hiške, a sem nekaj dni pred oddajo vloge izvedel, da to ne bo ›šlo skozi‹, ker gre za dopolnilno in ne za osnovno dejavnost. Na hitro sem moral spremeniti načrt. Odločil sem se za nakup traktorja.« 70 odstotkov denarja je dobil takoj po končanem razpisu, preostanek bo prejel po izpolnitvi vseh razpisanih pogojev čez tri leta. Poleg nakupa traktorja mora v tem času povečati še število glav živine za tri odstotke in kupiti računalnik oziroma dlančnik. Dodatne točke pri razpisu je Primožu prinesla sedma stopnja izobrazbe, ki mu sicer pomaga tudi pri vsakodnevnem vodenju kmetije. Vsa računovodska dela opravi sam.

Turistična kmetija Jerman
Nedaleč od domačije so v propadajoči sušilnici, ki so jo s preostalim kmetijskim poslopjem odkupili od sosedov, uredili počitniško hišo in jo poimenovali Hiška sprostitve.

Nekdanjo sušilnico za hmelj in sadje so porušili do kletnih prostorov ter jo preuredili v počitniško hiško. Sprva so jo nameravali prodati, a so bile cene nepremičnin zaradi gospodarske krize prenizke, zato so se odločili, da jo bodo obdržali. Spremenili so jo v turistično namestitev višjega cenovnega razreda in v njej uredili še wellness. V glavni sezoni prevladujejo tuji turisti, ki se pri njih ustavijo na svoji poti po Sloveniji, ob koncih tedna čez leto so pogostejši domači gosti. Hiško oglašujejo na spletnem portalu Booking in na svoji lastni spletni strani. »Zanimivo je, da tujci v večini primerov pot do nas vedno najdejo takoj, medtem ko Slovenci zaradi navigacije, v kateri Google do nas upošteva staro cesto, ki ni več v uporabi, zgrešijo,« na vprašanje, kako se obiskovalci znajdejo na gozdni ovinkasti cesti, ki vodi do njihove kmetije, v smehu odgovori mlad gospodar.

Turistična kmetija Jerman
V glavni sezoni prevladujejo tuji turisti, ki se pri njih ustavijo na svoji poti po Sloveniji, ob koncih tedna čez leto so pogostejši domači gosti.

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA.

ŠO, foto:SHERPA

 

narocite-nt

Deli