Z julijem višja minimalna urna postavka študentskega dela

8:30

Od 1. julija velja nova minimalna urna postavka študentskega dela. Minimalna vrednost ure dela se viša za 8 centov.

Študenti in dijaki, ki se za delo prek študentskega dela odločijo predvsem zaradi možnosti zaslužka ter prvega stika s trgom dela, kjer si lahko naberejo izkušnje in poznanstva, so do danes delali za najmanj 4,53 evrov bruto na uro. Ta postavka je sicer veljala od lanskega septembra. Od danes naprej je ura študentskega dela vredna 8 centov več, torej 4,61 evra bruto. Uredbo si lahko študenti preberejo v Uradnem listu – Odredbi o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del.

Kot je sicer zapisano na spletni strani enega izmed študentskih servisov, najboljšo urno postavko prejmejo študenti, ki učijo plavati, smučati, vodijo razne vadbe ali pa inštruirajo, torej za dela, kjer delodajalci pričakujejo strokovna znanja.

V kolikor delodajalci zakonodaje o izplačevanju minimalne urne postavke ne upoštevajo, so zato lahko kaznovani. Na spletni strani neplacniki.info so tako zabeležena podjetja, ki s plačilom študentskega dela zamujajo več kot 60 dni. Seveda ni nujno, da študenti plačila niso prejeli – nekateri študentski servisi namreč denar uporabnikom nakažejo, nato pa sami terjajo plačilo od podjetji.

Študentsko deloEP

banner-ntrc-martinovanje

Deli