Za delo poročne načrtovalke jo je navdušil film

Do zdaj ji je organizacijo poročnega dneva zaupalo že štiristo parov

9:16

Petra Starbek se s porokami srečuje že od leta 2006. Na samostojno pot na področju njihovega organiziranja je stopila dve leti kasneje, ko je odprla poročno agencijo Storija weddings. Za načrtovanje porok jo je navdušil film Načrtovalka porok, v katerem je tovrsten poklic na simpatičen način uprizorila Jennifer Lopez.

Foto: Everything & Beyond Wedding Photography
Moje delo vsekakor ni samo delo na dan poroke, temveč zavzema popolnoma vse. Iščem in dogovarjam se s ponudniki, urejam dokumente, ogledujem si prizorišča, dogovarjam se o okrasitvi, sestavim poročno časovnico, spremljam finančni načrt in še bi lahko naštevala. Foto: Everything & Beyond Wedding

»Ne bom lagala, ta film si ogledam vsaj dvakrat do trikrat na leto, ker je zame res navdihujoč. Spomni me, zakaj sem se posvetila organizaciji in da je vse mogoče, če si nekaj res želiš,« prizna Petra Starbek, ki je sicer strast do tega dela začutila že v otroštvu. Do zdaj ji je organizacijo poročnega dneva zaupalo že štiristo parov.

Kako pogosto se pari v Sloveniji odločijo za načrtovalce porok?

Za najem poročnega organizatorja – ni isto kot organizator na prizorišču poroke – se v Sloveniji odloči do deset odstotkov vseh parov. V tujini je to razmerje obratno. Najamejo me različni pari z različnimi poročnimi proračuni. So pari, ki jim delavnik ne dopušča časa za organiziranje poroke. So pari, ki ne živijo v Sloveniji, ali pari, ki preprosto želijo biti na dan poroke in tudi med načrtovanjem sproščeni, zabavni in takšni, kot so.

Kako izgleda vaše načrtovanje porok? Koliko prej se na vas obrnejo vaše stranke?

Najlažje je, če se dobimo na sestanku od dvanajst do devet mesecev pred poroko. Najprej preletimo osnovni vprašalnik, s katerim bodočega ženina in nevesto spodbudim, da začneta razmišljati o poroki. Za ta sestanek jima predhodno naložim nekaj domače naloge, ki se nanaša na osnovne podatke, kot so število povabljenih, poročni proračun, kje si želita poroko, kakšna bo tema.

Kaj so vaše naloge? Za kaj vse skrbite med poroko?

Moje delo vsekakor ni samo delo na dan poroke, temveč zavzema popolnoma vse. Iščem in dogovarjam se s ponudniki, urejam dokumente, ogledujem si prizorišča, dogovarjam se o okrasitvi, sestavim poročno časovnico, spremljam finančni načrt in še bi lahko naštevala. Veliko se pogovarjam z nevesto, ki ji ves čas stojim ob strani. Velikokrat se znajdem v vlogi terapevta. Svoje delo obožujem in za nič na svetu ne bi delala česa drugega.

Kdaj imate največ dela? Koliko časa vam vzame ena poroka?

Delo imam celo leto. Porok je v zimskih mesecih sicer nekoliko manj, a je zato v tem obdobju veliko več sestankov in dela v pisarni. Od pomladi do jeseni se sobote prelevijo v čudovite poročne pravljice, na katere sem se v preteklih mesecih pripravljala. Meseci od maja do oktobra so zato zame bolj delavni, saj se delovni teden konča v nedeljo zjutraj in začne v ponedeljek.

Foto: Tamara Vidmar Photography
Pari se večinoma najprej odpravijo v cerkev in šele nato na civilni obred. Do tega je prišlo zaradi želje, da sta civilna poroka in zabava na istem mestu. Tako je tudi dan bolj sproščen. Foto: Tamara Vidmar

Se preživljate izključno z organizacijo porok?

Preživljam se izključno z organiziranjem porok in drugih dogodkov, ki so v manjšini. V tem primeru gre za dekliščine, fantovščine, rojstnodnevne zabave, zabave za otroke in podobno.

Lahko govorimo o tipičnih slovenskih porokah? Kako izgledajo?

Če pod izraz tipična poroka štejemo tradicionalno slovensko poroko, potem število teh upada. Te se začnejo, ko ženin pride iskat nevesto k njej domov, tam ga pričakajo »šrangarji« in ko opravi njihove naloge, se lahko odpravijo naprej. Danes ni več nujno, da je najprej civilna poroka in šele nato cerkvena. Pari se večinoma najprej odpravijo v cerkev in šele nato na civilni obred. Do tega je prišlo zaradi želje, da sta civilna poroka in zabava na istem mestu. Tako je tudi dan bolj sproščen.

Tako kot se spreminjajo smernice na drugih področjih, se tudi pri porokah. Kakšne so trenutne?

Najnovejše smernice v svetu porok so preprostost, minimalizem, vračanje k naravi, izbira naravnih materialov pri poročnih tiskovinah in kaligrafska pisava. Prevladujejo različni odtenki zlate in roza barve. Popolno prizorišče je izziv mnogim parom, saj se mora njihova ideja ujemati z njim. Zelo priljubljena so prizorišča s prelepim razgledom, z intimnostjo in rahlo moderno strukturo.

Vedno bolj priljubljene postajajo tudi »elopement« poročne dogodivščine. Kako pogoste so v Sloveniji? Kaj so njihove prednosti?

V prevodu so to poroke, ko bodoči ženin in nevesta pobegneta ter se brez kakršnegakoli načrtovanja nekje poročita, a ni vedno tako. Tudi majhna poroka z malo gosti se lahko šteje kot »elopement« poroka. Značilno zanjo je, da ima par na njej ob sebi resnično najbližje osebe. S tem se izogne stresu, povezanem z vabljenjem vsakega bratranca, ki ga ima in ga mogoče še nikoli ni videl, tet oziroma vseh parov, ki so ga povabili na poroko in jih mora tudi sam. Če se odločite za takšen način poroke v Sloveniji, vam bo vsekakor zelo hvaležna denarnica. Drugače je s pobegom na eksotične otoke, kar je cenovno podobno, kot če bi imeli doma veliko poroko.

Tekst: Aleks Kus
Za najem poročnega organizatorja – ni isto kot organizator na prizorišču poroke – se v Sloveniji odloči do deset odstotkov vseh parov. V tujini je to razmerje obratno. Tekst: Aleks Kus

Koliko slovenski pari v povprečju namenijo za poroko?

Končna cena je odvisna od želene okrasitve, izbora izvajalcev in seveda od števila svatov. Pari največkrat povabijo od sedemdeset do sto svatov. Če zelo posplošim, bi lahko rekli, da pari namenijo za poroko od osem tisoč evrov naprej. Ker na začetku ne vedo, kaj vse potrebujejo zanjo, se velikokrat zgodi, da svoj začetni proračun prekoračijo za petnajst do dvajset odstotkov.

Kaj so morda tiste najbolj nenavadne želje slovenskih mladoporočencev, ki ste jim bili priča kot načrtovalka porok?

Uresničitev nenavadnih želja mladoporočencev je v največji meri povezana z denarjem, ki ga je par pripravljen nameniti temu. Do zdaj sem imela veliko dela z nekaterimi svetovno znanimi glasbenimi skupinami, ki sem jih morala pripeljati na poroko. Nekateri pridejo. Seveda to vse ostane skrito javnosti, kar je organizacijski zalogaj. Pari imajo tudi želje po metalcih ognja, cirkusantih, svetlečih lampijonih (ki so v Sloveniji na žalost prepovedani), poletu s helikopterjem na prizorišče poroke, intimnem obredu na slovenski obali ali po tem, da bi obred vodil nekdo od prijateljev.

Foto: Ana Gregorič Photography
Najnovejše smernice v svetu porok so preprostost, minimalizem, vračanje k naravi, izbira naravnih materialov pri poročnih tiskovinah in kaligrafska pisava. Foto: Ana Gregorič

 Intervju je bil objavljen v Pomladni petici Novega tednik.

ŠPELA OŽIR

narocite-nt

Deli