Za zaščito pred napovedano torkovo pozebo je treba poskrbeti že danes

14:37

Napoved torkove slane skrbi predvsem kmete, saj so še vedno sveži spomini na leti 2016 in 2017, ko sta snegolom in zmrzal odnesla dobršen del pridelka. Kako zaščitii rastline in zavarovati pridelek, smo povprašali predsednika društva Učni sadovnjak.

DL3U7365Jernej Mazej svetuje, da ljudje s sajenjem plodovk počakajo še vsaj teden dni, da se vreme ustali, nenazadnje tudi temperatura zemlje še ni takšna, kot je bila lani ob tem času. Ob tem Mazej poudarja, da je za zaščito sadnega drevja treba poskrbeti že danes, saj je treba rastline na morebitno pozebo pripraviti. »Drevje namenoma škropimo z baldrijanovimi kapljicami. Nekaj kapljic zmešamo v liter vode in poškropimo drevje, saj baldrijanove kapljice rastlino ogrejejo za do pet stopinj. Lahko za zaščito škropimo tudi z algami. Uporabljajo pa se tudi pripravki na osnovi EM tehnologije. Do nedelje zvečer je treba drevje vsak večer poškropiti, da ublažimo stres. Tudi če pride potem do slane, izpad pridelka ne bo tako velik, kot če vse pustimo in rečemo: ’Kar bo, pa bo’.« Mazej odsvetuje pokrivanje sadnega drevja s kopreno, saj pride pri stiku koprene in plodov ob napovedanih temperaturah in vlagi do ožiga. Je pa treba zavarovati tudi rastline v rastlinjakih. »Najbolje si je pripraviti kakšen kalorifer, pomagamo si lahko tudi z nagrobni svečami. Pomembno je namreč, da ohranimo temperaturo nad 0 stopinj Celzija.«

Ob tem Mazej poudarja, da se je vselej bolje pripraviti na najbolj črn scenarij, saj lahko tako zavarujemo največ pridelka.

 

LKK, foto: arhiv NT (GrupA)