Zahtevajo dostojanstvo, pa tudi denarno nadomestilo

16:01

Da želijo primerno nadomestilo glede na to, da iz Občine Šoštanj izvira tretjina električne energije za celotno državo, davek zato pa sta uničeno okolje in slabša kakovost življenja, je bilo slišati na današnji izredni seji tamkajšnjega občinskega sveta. Šoštanjski svetniki so opozorili na ignorantski odnos energetskih podjetij in države ter z namenom doseganja svojih ciljev sprejeli nekatere sklepe.

Občinski svetniki so danes opozarjali, da Šoštanj vedno potegne kratko, da so o morebitnem uvozu premoga, kurjenju odpadkov in predčasnem zaprtju premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj občani obveščeni le iz medijev in da prihaja čas, ko se morajo bolj postaviti zase. “Mi smo blok 6, Teš in elektrarno sprejeli medse, z njimi živimo. Odgovorni pa naj uresničujejo svoje zaveze,” je dejala ena od svetnic.

Zato so na izredni seji podprli sklepe, da je država dolžna določiti obseg poravnave škode, ki jo pridobivanje premoga in proizvodnja električne energije povzročata tamkajšnjemu okolju. Med drugim zahtevajo, da pristojna ministrstva nemudoma pripravijo Zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, znotraj katerega naj določijo nadomestilo za degradacijo prostora in njegovo omejeno rabo. Lokalna skupnost prav tako nikakor ne želi biti izvzeta pri odločanju o podaljšanju koncesnine za pridobivalni prostor Premogovnika Velenje. Podobne sklepe so občinski svetniki sprejeli pred dvema letoma. Bodo tokrat njihove pobude bolj slišane? “Menim, da današnja seja kaže na veliko zaskrbljenost občanov, svetnikov, občinske uprave in ostalih deležnikov v naši občini. Čas je, da se nekaj spremeni, da se nekaj premakne,” je dejal župan Občine Šoštanj Darko Menih:

Dodal je, da bo lokalna skupnost sklepe poslala na vlado in ministrstva ter spremljala njihovo uresničevanje. Predsednik vlade, pristojni ministri in direktorji energetskih podjetij so svojo odsotnost na seji opravičili. So pa svetnikom na njihova vprašanja glede zapiranja premogovnika, uvoza premoga in kurjenja odpadkov skušali odgovoriti predstavniki premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj.

TS

cof
cof

cof
cof