»Zakaj je moja družina sledila nacistični ideologiji?«

10:44

Martin Pollack je avstrijski pisatelj, nekdanji novinar pri ugledni reviji Spiegel. Pred leti je mednarodno pozornost pritegnil s knjigo Smrt v bunkerju, kjer je z novinarsko natančnostjo popisana zgodba o njegovem očetu, nacističnem zločincu dr. Gerardu Bastu, šefu gestapa v Linzu, vodji posebnega oddelka SS, ki je med drugo svetovno vojno pobil veliko Judov.

pollackT

Še v duhu te knjige se je Pollack mudil v Laškem, kajti njegova nacistična družina izhaja iz tega mesta, od koder se je po smrti moški del preselil v Avstrijo.

Martin Pollack svojega očeta ni poznal, star je bil tri leta, ko so ga je na begu ustrelili. In šele pri 14 letih mu je mati mimogrede povedala, da je bil njegov oče tudi gestapovec. To spoznanje je Martina popolnoma sesulo. Kasneje je raziskoval njegovo kariero, brskal po arhivih SS in spoznaval, da je bil njegov oče vodja posebnih enot, ki so streljale Jude, jih žive zažigale v hišah ter skrbele za njihovo uničenje.

Martin Pollack se je za pisanje romana o nacistični zgodovini svoje družine odločil, ker se mu je zdelo pomembno, da prekine dolgoletni molk o neprijetni zgodovini svoje države. »Kajti molk pogoste pelje do novega sovraštva.«

BARBARA GRADIČ OSET
Foto: GrupA

Več o Martinovi družini preberite v zadnji številki Novega tednika!

Deli