Zdravilišča zapirajo bazene, lokale in druge prostore

Terme Olimia zaprte v celoti, v Thermani le nujno zdraviliško zdravljenje

14:39

Širjenje koronavirusa sili v zapiranje bazenov in drugih prostorov za sprostitev tudi zdravilišča in termalne centre. Potem ko so v Termah Olimia včeraj sporočili, da zapirajo Wellness Orhidelia, kavarno, pivnico in restavracijo Lipa, so dopoldan svoj termalni komples do preklica zaprli v celoti. kar pomeni tudi vse ostale namestitvene, gostinski in wellness objekte. Podobno so storili tudi v Thermani Laško, kjer so v celoti zaprli termalni center Thermana Park,   bazenski del in savno, prav tako je zaprt tudi bazen v hotelu Zdravilišča Laško.

Terme Olimia v Podčetrtku
Terme Olimia v Podčetrtku (Foto: Terme Olimia)

Trenutne izredne razmere v zvezi s pandemijo koronavirusa spremljamo že od vsega začetka s skrajno resnostjo in odgovornostjo. Na podlagi ukrepov in priporočil s strani pristojnih ustanov smo uvedli številne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja okužbe z novim koronavirusom tako za goste kot tudi za zaposlene. Vendar, ker nam je odgovornost do naših zaposlenih in gostov izrednega pomena, smo se odločili, da kljub dobremu zdravju naših gostov in zaposlenih, z današnjim dnem v celoti zapremo naš kompleks do nadaljnjega.Naše primarno poslanstvo je skrb za zdravje in dobro počutje, zato si v tej situaciji še kako prizadevamo obvarovati zdravje tako rekoč vsakega izmed vas in nas”, je sporočil Vasja Čretnik, direktor prodaje in marketinga ter prokuristi v družbi Terme Olimia.

Iz podjetja so nam sicer ob začetku tega tedna sporočili (te podatke pa so objavili tudi na svoji Facebook strani), da  so oblikovali so tudi posebno ekipo, ki se dnevno sestaja in spremlja dogajanje v okolici ter na podlagi obvestil NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) in MZZ (Ministrstva za zdravje) sprejema ukrepe v njihovem kompleksu. V ta namen so sprejeli tudi več protokolov, ki natančno opredeljujejo ravnanje zaposlenih ob posameznih situacijah ter dodatne štiri protokole, ki urejajo čiščenje in dezinfekcijo prostorov.

Na FB strani so tako v sredo zapisali, da so v zadnjih dneh prejeli precej vprašanj, ki so vezana na obratovanje bazenov, savn in restavracij, zato so objavili  priporočila NIJZ, kjer med drugim zatrjujejo, da je tveganje za okužbo v bazenih nizko.

»Glede na trenutno znane podatke, se novi koronavirus med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, na razdalji do 1,5 m. Bazene ponavadi obiskujejo zdravi ljudje, poleg tega je znano, da virus izven telesa gostitelja (človek ali žival) ne preživi dlje časa. Glede na trenutno epidemiološko situacijo je tveganje za okužbo na bazenih nizko. Trenutna priporočila in navodila ne predvidevajo omejevanja gibanja ali aktivnosti za nikogar, ki je zdrav, zato obisk toplic, hotelov, zdravilišč ni odsvetovan. Seveda pa je pri tem treba upoštevati higienske nasvete in navodila za preprečevanje okužbe.« (Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje)

NIJZ – Koronavirus – pogosta vprašanja in odgovori

Thermana Laško: Le nujno zdraviliško zdravljenje in oskrba v domu starejših

Thermana Laško
Thermana Laško (Foto: SHERPA)
Iz družba Thermana so sporočili, da  začasno zapirajo vse svoje nenujne dejavnosti, da spoštujejo priporočila NIJZ in ministrstva za zdravje, kar so pokazali s svojimi preventivnimi ukrepi.

“Tako smo z  včerajšnjim dnem do umiritve situacije prekinili kopališke dejavnosti na obeh kopališčih, v wellness centrih, odpovedali smo tudi samoplačniške zdravstvene storitve. Hotel Thermana Park smo v celoti začasno zaprli. Od danes dalje ohranjamo le nujne dejavnosti zdraviliškega zdravljenja in oskrbo stanovalcev v Domu starejših Laško,” je sporočila Mojca Leskovar, predsednica uprave Thermane.Med drugim so zaprli tudi igrala v Zdraviliškem parku, z namenom, da družine do njih ne morejo dostopati.

Kot družbeno odgovorno podjetje pozivamo ljudi, da upoštevajo načelo #ostanidoma, kot ga bodo tudi sami. “Družba Thermana ima skorajda 500 zaposlenih. V maksimalni meri se bomo potrudili, da doma ostane čim več zaposlenih in da tako prispevamo k upočasnitvi širitve koronavirusa. Zaposleni, ki bodo zaradi izvajanja zdravstvene dejavnosti ostali na delovnem mestu, pa bodo deležni preventivnih ukrepov v maksimalni možni meri,” je še poudarila Mojca Leskovar, predsednica uprave Thermane.

ROBERT GORJANC

Deli