Že kmalu se bodo vrstili sestanki o krajšanju čakalnih dob

15:00

Včeraj je bil na seji vlade potrjen novi zdravstveni minister Samo Fakin. Fakin, sicer poznavalec zdravstvenega sistema, je pred leti vodil tudi celjsko bolnišnico. Ta je bila v začetku letošnjega leta pod velikim pretresom zaradi menjave vodstva, v ozadju katerega se je zelo veliko govorilo tudi o političnih pritiskih. Zato ni skrivnost, da v Celju mnogi čakajo, kaj bo Fakinova ena izmed prvih potez, ki jih bo čutila celjska bolnišnica.

Obširen intervju z ministrom za zdravje Samom Fakinom bo objavljen v tiskani izdaji Novega tednika prihodnji četrtek. Z njim smo se pogovarjali tudi o stanju v Splošni bolnišnice Celje.  

banner-teal

Toda Fakin pravi, da celjska bolnišnica dela dobro, spremembe pa ne načrtuje »ad hoc«, dodaja.

Največja pričakovanja od novega ministra za zdravje so seveda na področju odprave čakalnih dob, kjer vidi možnost rešitve tudi pri večjem izkoristku dela specializantov. Kar nekaj sestankov z vodstvi bolnišnic bo ravno na to temo imel že v prihodnjih tednih.

Samo Fakin, direktor, Thermana Laško - 22.11.2016 poslana na NT
Minister za zdravje Samo Fakin. Foto: SHERPA

Očitno pa bo glede na svoje napovedi posegel predvsem v način upravljanja v bolnišnicah.

Minister za zdravje Samo Fakin.

Kar nekaj pričakovanj pa ima tudi Fakin. Od vodstva celjske bolnišnice.

Sicer je tudi celjska bolnišnica v postopku sanacije. Bolnišnica naj bi bila pri poslovanju na zeleni veji leta 2021. A prvi rezultati, kako sanacija poteka in kakšni so prvi učinki, bodo znani že konec oktobra. Pred tem Fakin ne želi ugibati, kaj bodo analize pokazale.

Dejstvo pa je, da bolnišnico vodi t. i. sanacijska uprava, ki jo je letos potrdila danes že nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Po zakonodaji, ki ureja sanacijsko delovanje bolnišnic, lahko minister za zdravje sam razreši sanacijsko upravo, v primeru, če ta ne uspe izboljšati finančnega stanja zavoda.

SŠol

Deli