Žiga žaga, poje žaga

Kadar ne gredo v naravo otroci, pride del narave v igralnico

10:17

Med tesarskimi deli in pripravami na gradnjo smo tokrat obiskali otroke na Vranskem. Posebnost dela v skupini, ki jo vodita vzgojiteljica Branka Kramar in njena pomočnica Laura Fekonja, je, da mali ustvarjalci pri delu uporabljajo naravne materiale in prava orodja.
»Seveda so kdaj tudi kakšne manjše poškodbe, predvsem kakšen otečen prst. Kaj hujšega ni. Tudi težav s starši nimava. Ob prvem snidenju sva jih seznanili z načinom dela, pojasnili prednosti, ki jih prinaša, in jih prosili za dovoljenje. Danes nam starši že zagotavljajo veliko materiala, ki ga pri svojem delu, ustvarjanju in odkrivanju uporabljamo,« pojasnita vzgojiteljica Branka Kramar in njena pomočnica Laura Fekonja ob našem vprašanju, kako so se na to, da otroci mahajo s kladivi in rokujejo z žagami, odzvali starši.
Otroci so z orodjem izjemno spretni, seveda ga smejo uporabljati zgolj pod nadzorom odraslih. Ne samo končni izdelki, nagrado predstavljata že navdušenje in žar v njihovih očeh, ko smejo delati tako kot odrasli. Otroci v Brankini in Laurini skupini o stari od tri do pet let. Malce večji starostni razpon kot običajno je, kot pojasnjujeta strokovni delavki, za vse velik plus.  Ob našem obisku so mladi mojstri tako gradili hiše iz opeke in lesa, iz naravnih materialov sestavljali avtomobile in kot se za otroke spodobi, pri tem tudi nekoliko tekmovali. Tokrat so delo organizirali v svoji zelo funkcionalno opremljeni igralnici. A kot so povedali, večinoma lepe dneve preživijo zunaj, na igrišču za vrtcem, še raje v bližnje gozdu. Prav tam velikokrat najdejo veliko uporabnih reči, ki jih kasneje s pridom uporabijo.

LK, foto: SHERPA

Deli