Zima: od strahu k veselju (11. del)

13:18

Smučanje – odkritje gora pozimi

Smučanje je v veliki meri tisti šport, ki je ljudem najbolj na široko odprl vrata zimske narave. Po eni strani je napolnilo klančine in strmine po zasneženih travnikih bližine mest, po drugi je na stežaj odprlo vrata v prelep gorski svet, ki je bil prej s planinsko sezono dostopen le poleti.

Smučarji na poti na Celjsko kočo v železniškem podhodu v Zagradu

Idilični prizori, ki so jih posneli naši prvi smučarji v zasneženem gorskem svetu, so ljudem, ki so prej spremljali gorski svet le iz varnega zavetja kotlin in dolin, spreobrnili predstave o zasneženih gorah kot svetu, v katerega se podajajo le norci. Vzpostavljala so se nova estetska merila, nove vrednote. Generacije, ki so sledile pionirjem s preloma v 20. stoletje, so te čudovite vizualne podobe ponotranjile, jih začele vsaj občudovati, če jih že niso mogle pozimi tudi same doživljati.

Smučarski »pribor«
Tudi celjsko smučanje je bilo v veliki meri povezano s planinstvom in je bilo neke vrste njegova nadgradnja. V procesu silnega tehničnega in družbenega napredka smučanja so po skromnejših poskusih Henrika Kodele iz časa pred prvo vojno celjski smučarji skozi 20. leta pridobivali domovinsko pravico v zimskem zasneženem svetu – posebej radi na širšem območju Celjske koče ali Mozirske planine – in jo formalno udejanili v specializiranem smučarskem klubu leta 1930.
Prej so smučarji delovali v okviru odsekov drugih društev. Poleg Ski kluba Celje je pomembno vlogo pri smučarskem razvoju Celja odigral vsaj še zimskošportni odsek planinskega društva. Celjski smučarji so svojo dejavnost usmerjali v poučevanje smučanja (prvi licencirani učitelji so bili Kodela, Gračner, Zangger, Jelen), podajanje na ture, vedno bolj pa tudi v tekmovalno smučanje, pri katerem so najraje gojili alpsko smučanje. Posebej so se odlikovali v organizaciji slalomov na Celjski koči. Prvega so izvedli (kot drugo tekmovanje te vrste v Sloveniji) februarja 1931. Na tekmi so poleg celjskih klubov (dveh omenjenih in Olimpa) nastopili tudi vojaški častniki. Leta 1935 so se začeli medmestni smučarski dvoboji med Celjem in Zagrebom.
Ena največjih celjskih smučarskih prireditev pred vrati druge vojne je bil I. zlet slovenskih smučarjev februarja 1941 z veličastno baklado in tritisočglavo množico pred magistratom.

Nadaljevanje prihodnjič …

Dr. Borut Batagelj, Zgodovinski arhiv Celje

banner-ntrc-martinovanje

Deli