Zima: od strahu k veselju (5. del)

8:51
Preskrba s kurjavo
Nekoč je bilo za ljudi po mestih povsem običajno, da so se v najhujši zimi premaknili bliže k peči, ki je s tem prevzela vlogo središča družabnosti, svet zunaj pa so še vedno opazovali skozi ivje in ledene rože na zunanjih oknih svojih bivališč.
pec
Peč z regulacijo za kurjavo z žaganjem v ponudbi v katalogu Rakuscheve železnine, 1926 Vir: SI_ ZAC/0804, Zbirka poslovnih knjig, cenikov in prodaje

 

Problem surovin za kurjavo v Celju še zdaleč ni bil tako pereč kot v drugih večjih evropskih mestih, saj so bila drva na dosegu žag in sekire že korak iz mestnega središča. Širša celjska okolica je bila hkrati tudi eno najbolj koncentriranih območij izkoriščanja premoga. Problem je nastal, ko je izraba gozdov postajala vedno bolj regulirana, ljudje brez gozdnih posesti pa niso imeli več druge izbire, kot da so kurivo kupovali na trgu. Mestna občina se je sicer še dolgo potem morala soočati s krajo drv iz mestnih gozdov, bodisi na območju Lisc bodisi Pečovnika. Leta 1924 se je občina v Novi dobi pritožila zaradi velike škode: »Kradejo se drva, lomijo se veje in celo mlada drevesa se sekajo, vse to brez dovoljenja, tedaj na tatinski način. Tržnim izterjevalcem in nadzornikom je naročeno, da morajo zahtevati od vsakega, ki donaša drva na trg, izkaznico, da je dotična oseba sekala in si pripravila drva na svojem lastnem zemljišču.«

nacrt
Načrt ureditve dimnika šolskega poslopja – Sv. Martin pri Šaleku

Omenjena izkaznica ni smela biti starejša kot en dan. Mestna občina je sicer svoj proračun polnila tudi s prodajo bukovih drv, kupcem, kot so si sledili po naročilu, pa je drva tudi dostavljala na dom. Občina je bila dodatno storitev dostave drv na dom pripravljena opravljati najbrž zato, ker so to možnost ponujali tudi številni podjetni trgovci iz mesta in okolice. Po približnih ocenah odhodkov je leta 1939 strošek za kurivo predstavljal približno 8 odstotkov izdatkov gospodinjskega proračuna.

oglas_drva
Vir: Nova doba, 1931

A ljudje so drva vseeno še vedno kradli, še posebej potem, ko so se cene kuriva pogosto tudi nenadzorovano dvignile. Sresko načelstvo je zato določalo maksimiranje cen drv, državna uprava pa se je v konkretnih akcijah pogosto zavzela za to, da bi bila drva dostopna po zmernih cenah tudi najbolj revnemu prebivalstvu.

Nadaljevanje prihodnjič …
Dr. Borut Batagelj,
Zgodovinski arhiv Celje

banner-ntrc-martinovanje

Deli