Zlato, srebro in dvakrat bron

14:57

Kot vsako leto je bilo tudi letos za vse ljubitelje koktajlov in mešanih pijač na Bledu že 38. mednarodno tekmovanje barmanov. Hkrati je bilo 19. in 20. aprila tudi 25. državno prvenstvo.
Ekipno tekmovanje dijakov SŠGT Slovenije v mešanju barskih pijač, Fructal grand drink 2016, je potekalo v dveh delih.
Šolo za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje so zastopali dijaki Luka Komljenovič, Tilen Tisnikar, Jure Mihelah pod mentorstvom učiteljice praktičnega pouka Simone Pompe.
V prvem delu tekmovanja so pripravljali svetovno znane in priljubljene koktajle. Dijaki tekmovalci so izžrebali ime koktajla, za katerega so morali pred komisijo napisati recepturo, odgovoriti so morali na nekaj strokovnih vprašanj s področja barmanstva in nato še v petih minutah koktajl za dve osebi zmešati ter okrasiti, kot je zahtevala receptura.
V drugem delu tekmovanja se je en predstavnik dijakov tekmovalcev komisiji in občinstvu predstavil s koktajlom, ki ga je moral pripraviti v sedmih minutah, in z njim še dodatno prikazal kreacijo idej, domišljije in ustvarjanja v pisanem svetu koktajlov. Za pripravo okraskov koktajlov so imeli dijaki na razpolago 15 minut. Naša šola se je predstavila s koktajlom Magic health coctail, ki je bil pripravljen v električnem mešalniku iz svežega avokada, sveže stisnjenega limetinega soka, pesinega soka, sirupa granatnega jabolka in črnega ribeza.

Uspešna barmanska ekipa dijakov Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje skupaj z mentorico in ravnateljico
Uspešna barmanska ekipa dijakov Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje skupaj z mentorico in ravnateljico

Zdravje je največja vrednota in tudi mi se tega zavedamo, prav zaradi tega smo naredili kreacijo koktajla, ki je primeren za vse vse strukture gostov, od najmlajšega in vse do najstarejšega, koktajl, ki je primeren ob vsakem času, dopoldne, popoldne in tudi ob večernih urah, in s katerim lahko nadomestimo en obrok, kar mu omogoča primeren in pravšnji izbor sestavin.
Letos smo osvojili 1. mesto v kategoriji B, 2. mesto v kategoriji C, 3. mesto v kategoriji A in v mešanju »fancy drinka«. Veseli smo, da vodstvo Šolskega centra Velenje kot tudi ravnateljica Mateja Klemenčič podpirata tovrstna tekmovanja, saj se jih vsako leto pridno udeležimo in so za nas izjemna izkušnja in čudovita popotnica pri nadaljnjem delu in ustvarjanju v poklicu. Zanimanje za barmanstvo je v šoli veliko in tovrstno izobraževanje še dodatno bogati ponudbo v gastronomiji.

SP

Deli