Zobozdravniki: “Takšna zakonodaja je neživljenjska do pacientov!”

16:40

Zdravstveni inšpektorat je v zadnjih mesecih napisal že kar nekaj kazni zobozdravnikom – tudi na Celjskem – ker je ugotovil nekaj kršitev pri čakalnih dobah za zobozdravstvene storitve. V Sindikatu zobozdravnikov Slovenije so se zato na javnost obrnili, ker dodajajo, da je Zakon RS o pacientovih pravicah zapisan preveč vsesplošno in ne upošteva pacientovih potreb, ko ti potrebujejo pomoč zobozdravnika.

Tako imenovane konzervativne čakalne knjige, kjer je seznam čakajočih, ki potrebujejo denimo novo zalivko ali pa bodo prišli k zobozdravniku, ker jih boli zob, v praksi ni možno voditi. Ravno zaradi tega pa zdaj zobozdravnike kaznujejo inšpektorji.

dentist»Zdravstveni inšpektorat RS poglobljeno preverja čakalne sezname vseh izvajalcev zobozdravstvenih storitev. Za protetične storitve je to normalno, saj gre za planirano delo, tako da v tem segmentu v veliki večini ne ugotavljajo nepravilnosti. Ker pa je bil zakon o pacientovih pravicah napisan nespecialno, sta bili iz vodenja čakalnih seznamov izvzeti izključno skupini splošna medicina in pediatrija. Kljub temu, da se konzervativne zobozdravstvene storitve (plombe, koreninska zdravljenja …) izvajajo identično. Zato zdaj večina izvajalcev prejema kazni v višini 400 evrov, ker konzervativne čakalne knjige v praksi ni možno voditi,« navaja Sindikat zobozdravnikov Slovenije.

Neživljenjskost obstoječe zakonodaje pojasnjuje na danem primeru predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije in zobozdravnica Alenka Krabonja.

Takšni primeri bodo povzročili ogromno zmede, tudi zato, ker ljudje se praviloma k zobozdravniku naročajo takrat, ko lahko pridejo oziroma, če je nujno, dodaja Krabonja.

Rešitev nastale situacije zobozdravniki vidijo v spremembi zakonodaje.

dentist-682373_960_720Kot še razlaga Krabonja, so iz sindikata zobozdravnikov že pisali na ministrstvo za zdravje, vendar odgovora niso prejeli. Zobozdravniki so zdaj kaznovani, ker se približajo pacientom, še dodaja sogovornica. Dosledno upoštevanje zapisanega v zakonodaji bi lahko čakalne dobe pri zobozdravniku – po izračunih sindikata – podaljšale vsaj za trikrat.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: Pixabay

Deli