Zven kamna, ki te prevzame

17:13

V Savinovem likovnem salonu v Žalcu bo nocoj ob odprtje interaktivne razstave z naslovom Zveneče skulpture – Zven kamna, ki te prevzame. Predstava iz cikla Prostro, Telo in Medij v prehajanju se povezuje s prihajajočim mednarodnim tolkalnim festivalom Bumfest, ki v Žalec prihaja konec prihodnjega tedna.

razstava_foto-1Da je svet tolakl domala brezmejen na Bumfestu dokazujejo iz leta v leto. In tako zadnja leta ljubitelje glasbe in umetnosti na sploh povabijo na svojevrstne razstave v Savinov likovni salon v Žalcu. Nocoj bo ob 18ih tako odprtje izjemno zanimive razstave iz cika Prostor, Telo in Medij v prehajanju z naslovom Zveneče skulpture – Zven kamna, ki te prevzame. Kot je povedal umetniški direktor festivala Dejan Tamše se je tovrstno sodelovanje in povezovanje različnih umetniških polov med ljudmi zelo dobro prijelo.

Skulpture za razstavo, ki bo na ogled do 13. februarja so prispevali akademski kiparji Alenka Vidrgar, Dragica Čadež in Boštjan Lapajne, glasbo je prispeval skladatelj Pavel Mihelčič.

Projekt je tako nastajal skupaj z Mihelčičevo avtorsko glasbo Zeleno polje, rdeča prst in je usmerjen v raziskovanje najbolj primarnih materialov: kamna in gline, ki sta že v pradavnini, poleg vsakdanje uporabnosti, izkazovala lastnosti zvoka in mikavnost kiparskega snovanja. Čeprav ju danes ne dojemamo kot materiala za izdelavo glasbila, pa umetniki v njuni materiji z občutljivostjo zaznavajo vibracije, s katerimi vzpostavljajo zanimiva razmerja med estetskim, snovnim in zvočnim. V tem kontekstu je projekt Zveneče skulpture tudi nastal.

Alenka Vidrgar se je lotila trde materije – kamna in njegovega notranjega tkiva. Z dotiki dleta in globino čustev je v njem prebudila ranljive točke živosti in ga iz negibne materije preoblikovala v kiparsko formo – v dotakljivo, zvočno skulpturo, medtem ko sta se Dragica Čadež in Boštjan Lapajne lotila mehkobe gline in jo iz območja vizualne percepcije pomaknila v uporabno, zvočno telo.

Dela vseh treh avtorjev ponujajo gledalcu povsem novo perspektivo; interaktivni in večplastni umetniški prostor s specifičnim ritualom, kjer je obiskovalec hkrati poslušalec in gledalec, ali celo izvajalec glasbe.

Zveneče skulpture bodo na ogled in preizkus do 13. februarja.

LK, foto: ZKŠT Žalec