Kozmonavti iz Zvezdnega mesta navdušili gimnazijce

15:47

Občino Slovenske Konjice je v preteklih dneh obiskala delegacija iz ruskega Zvezdnega mesta. Konjičani so lani z njimi podpisali pismo o prijateljstvu in sodelovanju na različnih področjih. Tokratno srečanje je bilo namenjen predvsem mladim ter invalidom.

Sodelovanje z ruskim Zvezdnim mestom so spodbudili člani Plavalnega kluba Slovenske Konjice, kjer so potapljanje omogočili tudi gibalno oviranim ljudem. Pred tremi leti so se tako na primer potapljali v bazenih v Zvezdnem mestu, kjer se urijo tudi kozmonavti. Občutek lebdenja pod vodo je namreč še najboljši zemeljski približek občutku v breztežnostnem prostoru. Lani aprila je Zvezdno mesto obiskala delegacija iz Konjic in kot je povedal župan Miran Gorinšek, so takrat podpisali posebno pismo, ki je že obrodilo sadove.

Srečanje se je v petek začelo z uradnim županovim sprejemom na občini, v nadaljevanju pa je župan Zvezdnega mesta Valerij Ivanovič Tokarev spregovoril konjiškim gimnazijcem. »Bilo je izredno zanimivo srečanje, ki je pri mladih zbudilo veliko vprašanj in živahen pogovor,« je dejal Gorinšek. Delegacija je obiskala tudi okoliške kraje, Žiče, Zreče in seveda Vitanje. Tokarev je bil štarter na nedeljskem konjiškem maratonu, s konjiškega letališča se je popeljal tudi v žirokopterju.  V ponedeljek pa so bili tako ruski gostje kot slovenski gostitelji na sprejemu na ruskem veleposlaništvu. Uradni sprejem jim je pripravil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič.

StO

Foto: arhiv občine SK