20 let Veronikine nagrade v znamenju žensk

7:51

Mlada pesnica Ana Makuc je letošnja Veronikina nagrajenka. Zlatnik poezije je romal v roke zamejskega pesnika Marka Kravosa. Nagrada, ki jo že dvajset let podeljuje Mestna občina Celje na pobudo podjetja Fitmedia, je v vseh teh letih presegla regijske meja in je postala osrednja slovenska literarna nagrada. Letos se jo je prvič udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak. 

_MG_5565
Celjski župan Bojan Šrot in nagrajenka Ana Makuc (Foto: GrupA)

Z glasbo Vite Mavrič se je začel večer poezije v Narodnem domu v Celju. Večer pa je bil sploh žensko obarvan, saj so bile poleg glasbenice, voditeljice, večine nominirank, kot žirantk ženske. Žirantke so letos izbirale med več kot 250 zbirkami, ki so izšle od lanskega junija do vključno letošnjega maja. Na prvem mestu je odločala kakovost, a so dale prednost mlajši pesniški generaciji. In mlada Ana Makuc je prejela nagrado za svoje prelomno delo Ljubica Rolanda Barthesa. Neposrednost mlade pesnice je bilo tisto, kar je navdušilo kritike. Kaj pa od nagrade pričakuje Ana Makuc?

Zlatnik poezije, nagrado za pesniški opus, ki prispeva k slovenski literaturi ter vzpostavlja mostove med različnimi kulturami, je prejel pesnik Marko Kravos.

Ob 20-letnici podelitve Veronikine nagrade je žirija letos prvič podelila Malo Veroniko, ki spodbuja k pesniškemu izražanju srednješolce. Prejel jo je Urban Janjič iz Gimnazije Kranj, zmagovalec spletnega glasovanja za Malo Veroniko pa je Gašper Perc iz Srednje zdravstvene šole Celje.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli