Žabja svatba s čim manj žrtvami

10:38

Vsako jutro in vsak večer so zaposleni Kozjanskega parka te dni v akciji. V bližini ribnika Trebče so tudi letos ob cesti postavljene pregrade, da zaustavijo zaljubljene žabe, ki brezglavo hitijo k vodi, da bi poskrbele za nov zarod. Zaposleni jih ob pomoči šolarjev in drugih prostovoljcev pobirajo in v vedrih prenašajo čez prometno cesto. 

V teh dneh, ko se nočne temperature nekaj večerov ne spustijo več pod pet stopinj, nastopi čas žabje svatbe. Če ob tem še dežuje, se pojavijo množično. Vsako leto jih hormoni ženejo čez iste cestne odseke k najbližjim vodam. Pri tem številne dvoživke končajo pod kolesi vozil. V Kozjanskem parku jih rešujejo že 17 let.
Pri prenašanju pomagajo šolarji iz okoliških šol. Vsako leto jih ob tem štejejo in v eni uri jih je lahko v vedrih celo 500 in več.

Reševanje žab, ribnik Trebče - 8.3.2017 poslana na NtSicer pa so dvoživke ena najbolj ogroženih vrst, o njihovi koristnosti pa ni dvoma, krastače na primer jedo nadležne rjave polže. Zato lahko živalim pomagamo vsaj z bolj pazljivo vožnjo na odsekih, kjer jih je v teh dneh največ.

TC, foto: SHERPA