60 let hiše pisanih spominov

8:28

Zgodovinski arhiv Celje v letošnjem letu praznuje 60 let od ustanovitve. Osrednja prireditev v počastitev omenjene obletnice bo nocoj ob 20. uri pred stavbo arhiva, ko bodo nastopili skupina The Stroj in plesalci Plesnega foruma Celje.
Zgodovinski arhiv Celje je bil ustanovljen leta 1956 z odlokom občinskega ljudskega odbora. Leto kasneje je odlok potrdila tudi skupščina ljudske republike Slovenije, kar predstavlja začetek institucionalnega delovanja arhivske javne službe. So pa arhivsko gradivo že proti koncu 19. stoletja zbirali zgodovinska društva in muzeji. Celjski zgodovinski arhiv danes v okoli 1550 zbirkah hrani približno osem kilometrov gradiva, ki se nanaša na široko geografsko kot vsebinsko področje, je pojasnil direktor te ustanove dr. Borut Batagelj.

Arhiv obiskujejo predvsem raziskovalci, pa tudi splošna javnost, ki se še posebej zanima za upravno gradivo. Po besedah Batagelja v arhivu tako skokovito naraščajo vloge občanov, ki skušajo uveljavljati svoje pravice na konkretnih področjih, še posebej na gradbenem.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

TS

20160607_103427
Na nocojšnji prireditvi bo imel posebno vlogo tudi osvetljen živ gib, ki se bo dvignil na raven fotografije telovadca. Posnetek, ki ga je posnel fotograf Josip Pelikan, je na pročelju stavbe Zgodovinskega arhiva Celje nameščen že vse leto, “Fotografija simbolizira izurjenost obvladovanja bradlje, en drog predstavlja ustvarjalce, drugi pa uporabnike gradiva,” je pojasnil dr. Borut Batagelj.

20160607_103215
Umetniški vodja skupine The Stroj Primož Oberžan, direktor celjskega zgodovinskega arhiva Borut Batagelj in ustvarjalec Borut Kramer.