Koliko so vaše pametne naprave varne?

8:34

Danes obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov, ki letos poteka pod sloganom “Zaupanje vredne pametne naprave”. V Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da četudi so številne naprave vse bolj pametne, niso nič bolj varne. A ugodje in navidezna varnost lahko zavajata.

pametna hiša
Foto: Pixabay

Slogan Zaupanja vredna pametne naprave prinaša razmislek o tem, kako pametne naprave vse bolj vdirajo v naše zasebno življenje. Premalokrat se namreč potrošniki vprašamo, kakšne so nevarnosti za nas, kadar jih uporabljamo. “Vse skupaj lahko priimerjamo s časom, ko smo dobili naprave, ki jih je poganjal električni tok in so bile marsikatere  naprave nevarne ozioma ne dovolj varne za splošnega uporabnika. Pri pametnih napravah je tako, da so v trgovinah številne naprave, ki ne omogačajo dovolj visoke stopnje zaščite za potrošnika, predvsem ne ščitijo dovolj zasebnost potrošnika in ne varujejo omrežja, v katero so naprave priključene,” je razložil Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Poziv ZPS potrošnikom – Ob nakupu pametne naprave ne pozabite:
1. Takoj spremeniti geslo za dostop (če naprava to sploh omogoča!).
2. Onemogočiti dostopa do informacij, kaj z napravo počnete in kakšne meritve ste z njo opravili.
3. V stanovanju oziroma hiši je zelo priporočljivo, da pametne naprave povežete z brezžičnim omrežjem, ki je ločeno od tistega, ki ga uporabljate za povezavo z računalnikom ali domačim strežnikom.

V stanovanju oziroma hiši je zelo priporočljivo, da pametne naprave povežete z brezžičnim omrežjem, ki je ločeno od tistega, ki ga uporabljate za povezavo z računalnikom ali domačim strežnikom. Danes je na svetu povezanih več kot 23 milijard različnih naprav, kar pomeni trikrat več, kot je na svetu ljudi.  Boštjan Okorn zato opozarja, da potrošniki kupujmo pametne naprave z mislijo, kako jih bomo uporabili in kako jih bomo zaščitili ter jih ne povezujemo, če ne vemo, kako uporabiti njihovo pamet.

BGO

Deli