Koroški dan za začetek Malgajevega leta

7:13

Z osrednjo akademijo pod naslovom Koroški dan so v Šentjurju včeraj začeli Malgajevo leto – niz prireditev, s katerim obeležujejo stoto obletnico smrti domoljuba Franja Malgaja, rojenega v Hruševcu.

Franjo Malgaj je bil prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prostovoljno prišel na Koroško, da bi Koroške Slovence priključil domovini. Po njegovi zaslugi je Mežiška dolina pripadla matični domovini Sloveniji. S sinočnjo prireditvijo so v Šentjurju počastili boje za severno mejo, od katerih prav tako mineva sto let. Ter se poklonili Koroškim Slovencem, ki so skozi stoletja uspeli ohraniti svoj jezik in svojo narodnostno bit.

Tudi slavnostni govornik dr. Feliks J. Bister, slovenski publicist in kulturni organizator, ki je bil rojen v Celovcu, danes pa živi na Dunaju, je v svojem govoru izpostavil mnoge Koroške Slovence, ki uspešno delujejo na polju kulture in znanosti. “Avtorji, ki se izražajo v slovenščini in samo slovensko pišejo, seveda nimajo tistega odmeva, kot nekdo, ki se izraža dvojezično ali večjezično. A kljub temu naj ne izgubijo potrpljenja,” je dejal. Kot kažipot tega, kaj lahko doseže človek, ki čez mejo vztraja pri ustvarjanju v slovenskem jeziku, je Bister izpostavil pisatelja in prevajalca Florjana Lipuša.

DSC_0191
Slavnostni govornik dr. Feliks J. Bister

Slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem se je se marsikdaj, ko ji je bilo težko, zatekla k slovenski pesmi. Slednja je v Ipavčevem kulturnem centru sinoči odmevala v izvedbi mešanega in mladinskega zbora Danica. V istoimensko kulturno društvo je v različnih zasedbah vključenih okoli 120 pevk in pevcev. Mešani pevski zbor Danica je eden najvidnejših nosilcev kulture v občini Škocjan – St. Kanzian v Podjuni in pomembno prispeva k orhanitvi slovenskega jezika na Koroškem.

DSC_0196
Mešani pevski zbor Danica

Prireditve v sklopu Malgajevega leta se bodo v Šentjurju nadaljevale že danes. Zvečer bodo v Galeriji Zgornji trg odprli razstavo, ki jo je o Franju Malgaju pripravil Muzej novejše zgodovine Celje.

TS

DSC_0202
Mešani pevski zbor Danica vodi mag. Stanko Polzer