54. Dan hmeljarjev

9:02

Že dan pred državnim in katoliškim praznikom bo praznično in veselo v Spodnji Savinjski dolini, predvsem v Braslovčah, kjer pripravljajo že 54. dan hmeljarjev. Gre za tradicionalno družabna prireditev, ki se vse od leta 1962 odvija vsako drugo nedeljo v avgustu. S prikazom starih hmeljarskih opravil ter imenovanjem hmeljarskega starešine in princese v dolini obeležujejo začetek obiranja hmelja.

V okviru hmeljskega praznika se sicer prireditve vrstijo že cel teden, osrednja pa bo danes, s tradicionalno povorko s konjeniki, mažoretkami, godbo na pihala, vozovi s prikazom hmeljarskih opravil, vozovi s starešinami in princesami. Na prireditvenem prostoru po braslovškim kozolcem bosta dosedanja starešina in princesa palico in lento predala novo izbranemu paru. Tradicijo z organizacijo prireditve Turistično društvo Braslovče ohranja kulturno dediščino kraja, braslovškega podeželja in celotne Spodnje Savinjske doline.

Bolje kot lani
Letos je bilo vreme kljub pozebi konec aprila hmeljarjem naklonjeno. Skladno s tem pričakujejo povprečno letino in ocenjujejo, da bo ta boljša kot lani. Hmeljarji se počasi že pripravljajo na obiranje svojega pridelka, vendar točnega datuma še niso določili, pravi Irena Friškovec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje.

Lani je bila letina hmeljarjev zelo slaba, ocenjuje Irena Friškovec. Letos, kljub spremenljivemu vremenu, pričakujejo povprečno letino, boljšo kot je bila lani.

Sicer pa sezona obiranja hmelja prinese tudi možnost sezonskega dela. Slednjega opravlja tudi veliko tujih državljanov, največ Romunov.

EP, LK
Foto: arhiv NT (SHERPA)

Pred popoldanskim vrhuncem si lahko ob ogledu spodnje galerije osvežite spomin kako so hmeljarji in princese rajali lani.