Afrika v Celju

10:54

V Muzeju novejše zgodovine Celje so odprli fotografsko razstavo, ki nosi naslov Afrika 1931. Gre za razstavo fotografskih zapisov na steklu, ki sta jih ustvarila František Vladimir Foit in Jiří Baum, celjskemu občinstvu pa bodo do konca avgusta na ogled po zaslugi Muzeja Velenje, ki sicer skrbi za obsežno Foitovo zapuščino.
O popotovanju obeh čeških raziskovalcev kustos Muzeja Velenje Blaž Verbič:

Za celotno pot sta potrebovala približno osem mesecev, po povratku iz Afrike pa sta oba napisala svojo knjigo. Po tem potovanju in po drugi svetovni vojni se je Foit vnovič odpravil v Afriko. Tam je s svojo ženo Ireno preživel skoraj 30 let. Po vrnitvi in nastanitvi v Velenju je Foit kmalu umrl v prometni nesreči, njegova žena pa je predmete odstopila tamkajšnjemu muzeju. Diapozitivi na steklo iz prvega potovanja so bili dolgo časa skriti v enem izmed depojev in so jih v muzeju našli šele pred nekaj leti.

DL3U3164
Na razstavi, ki bo v Muzeju novejše zgodovine Celje na ogled do konca avgusta, bodo lahko obiskovalci spoznali tudi nekaj zanimivejših afriških mask, ki so del bogate zapuščine etnološke zbirke Františka Foita.

TS
Foto: GrupA