Ali Klemenčič res odhaja zgolj iz osebnih razlogov?

Nepričakovan odstop predsednika uprave Polzele odpira številna vprašanja. V lokalni skupnosti so razočarani, v sindikatu upajo, na najboljše.

15:26

Predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič je v petek, po samo dobrem letu vodenja tovarne nogavic, nadzornemu svetu podal svoj odstop. Dejal je, da je odstopil iz osebnih razlogov, družbo tako od prvega oktobra vodi članica uprave Metka Hrovat. Zaradi nove menjave v vrhu podjetja, ki se že leta bori z izgubi in se je ob pomoči državne dokapitalizacije komaj rešilo stečaja, so na polzelski občini zaskrbljeni. Nad Klemenčičevim odhodom niso navdušeni niti v sindikatu.

Marko Klemenčič je vodenje Polzele prevzel septembra lani. Bil je peti predsednik uprave, ki so se zamenjali v lanskem burnem letu, ko se je družba po samo nekaj mesecih po potrjeni prisilni poravnavi znašla z blokiranimi računi. Na petkovi seji nadzornega sveta družbe, ki je v 100-odstotni lasti države in SDH-ja, je iz osebnih razlogov odstopil. Na njegovo mesto je začasno sedla Metka Hrovat, ki je nekaj časa sedela v nadzornem svetu družbe, od maja pa je bila tudi članica uprave. Da novo ime na vrhu družbe ni najboljša reklama, meni celjska sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Mojca Stropnik.

Nad odhodom Klemenčiča je zelo razočaran tudi polzelski župan Jože Kužnik.

Klemenčič zatrjuje, da je odstopil iz osebnih razlogov, a je hkrati priznal, da so imeli z lastniki različne poglede na prestrukturiranje družbe. Klemenčič je še avgusta, po dokapitalizacijski skupščini dejal, da so državo in predvsem gospodarskega ministra Zdravka Počivalška uspeli prepričati s številkami in z dobrim delom. Ali so bile številke za novega lastnika prenizke glede na visoko postavljene cilje, pa Klemenčič pojasnjuje: »Res niso bile take, kot je bilo po načrtu. Ampak morate vedeti, da smo načrt pripravljali na podlagi predpostavke, da bo dokapitalizacija družbe marca, zgodila pa se je avgusta!« Ob tem Klemenčič dodaja, da je njegov odstop za družbo najboljša rešitev: »Z lastnikom smo imeli različne poglede na prestrukturiranje. Zato mislim, da je najbolje, da se Polzela za eno pot odloči in gre po njej in ne da vlečemo vsak na svojo stran.« Zdaj je ključna prodaja, pravi in zatrjuje, da bo Polzeli še naprej pomagal po svojih močeh.

Klemenčič bo »prave« razloge za odhod približno 230 zaposlenim pojasnil jutri na svetu delavcev.

LK, foto: arhiv NT (SHERPA)