Ali vam spet »razbija« v glavi?

14:01

Glavobol je ena tistih bolečin, ki jo imamo že skoraj za samoumevno. Povezujemo ga s stresom, slabim dnem, z napetostjo ali s hormoni. Največkrat pomaga protibolečinska tableta, vendar glavobola kar tako ne smemo zanemariti, še posebej ne možnih vzrokov zanj. Kdaj je torej čas za alarm?

V tiskani izdaji Novega tednika tudi o tem, kaj je merilo kroničnosti, torej da zdravniki označijo migreno kot kronično stanje. Pišemo tudi o tenzijskem glavobolu in odgovarjamo na vprašanje, ali je glavobol lahko znak možganske kapi. 

Čas za zdravnika je predvsem takrat, ko se močni glavoboli pojavijo pri človeku, ki jih nikoli ni imel in jih ni vajen. »Če glavobol mine po eni uri ali po zaužitju tablete, to ni nič nevarnega. Tudi mesto bolečine v glavi ni niti toliko pomembno, ker ni merodajno v smislu, da bi lahko rekli, da se točno na mestu bolečine nekaj dogaja v glavi. Nevarni so torej novonastali glavoboli in tisti, ki so progresivni, torej da se stopnjujejo kljub zaužitju tablet. Pozorni moramo biti, če se glavobol pojavi ponoči, če bolečine spremlja bruhanje, čeprav želodec ne boli, oziroma če se nenadoma pojavi meglen ali dvojni vid,« pravi asist. mag. Marija Šoštarič Podlesnik, dr. med., specialistka nevrologije in predstojnica Nevrološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje.

tenzijski

Kar pri dveh tretjinah vseh obiskov bolnikov v nevroloških ambulantah so vzrok ravno glavoboli. Največ je tako imenovanih primarnih glavobolov, to so nenevarni in včasih so družinsko pogojeni. Nevarni so predvsem t. i. sekundarni glavoboli, ki so posledica nečesa, kar se dogaja v človeškem telesu, in to terja dodatne preiskave. Ljudje glavobole pogosto povezujemo s slabo držo in s težavami hrbtenice. Vendar Šoštaričeva dodaja, da takšni glavoboli v ambulantah niti niso tako pogosti.

Oh, ta migrena!

Oblik glavobolov je veliko, med najbolj razširjenimi je migrena. Ta ima prav tako veliko oblik bolečin in pri ženskah jo največkrat povezujejo s hormonskim delovanjem, čeprav zaradi migren trpijo tudi moški. Za ženske je znano, da v menopavzi težave izginejo, vendar ni nujno. So tudi ženske, ki imajo migreno vse do osemdesetega leta. Res je, da so zdravniki bolj pozorni predvsem pri ženskah v menopavzi, če kažejo znake migrene. Ti glavoboli imajo pri nekaterih ljudeh tudi »znanilko«. Gre za tako imenovano vidno avro, ko pred očmi utripa, se svetlika, ljudje vidijo cikcakaste iskre, vid je zamegljen. Avra največkrat traja trideset minut, nato sledi hud glavobol. Pri nekaterih glavobola po avri ni. Lahko se pojavi tudi slabost.

Več v tiskani izdaji Novega tednika. 

SIMONA ŠOLINIČ

foto: Pixabay

Deli