Alpinisti šentjursko zastavo ponesli na perujske vrhove

5:00

Člani plezalnega kluba Rifnik Šentjur – Branko Vizjak, Tomaž Klajnšek in Boštjan Dečman so se pred dnevi vrnili iz pet tedenske odprave v perujskih Andih. Načrte glede prvenstvene smeri v gorovju Hualkan jim je prekrižalo vreme, zaradi nenehnih padavin in oblačnosti je neosvojljiv ostal tudi Caraz.

Vodja odprave Branko Vizjak, ki je bil sicer v Andih že štirikrat, tako slabega vremena ne pomni. »V Andih kaj takega še nisem doživel. V vseh prejšnjih odpravah, ko sem tam preživel precej časa, je bil le en deževen dan. Letos jih na koncu niti nisem več štel.«

DSC01563
Na vrhu gore Tocllaraju je zaplapolala zastava Občine Šentjur.

Kljub temu so člani odprave osvojili precej zavidljivih vrhov, in sicer šest tisočak Tocllaraju  ter nekoliko nižja Vallunaraju in Nevado Mateo. Na vse osvojene vzpetine so ponesli tudi šentjursko zastavo. Bolj zahtevnejše, kot so bile gore, manj sopotnikov so srečevali. So pa imeli zato več časa za spoznavanje sebe, je povedal član odprave Boštjan Dečman. »Dolgčas ti ni, prav tako nimaš občutka, da si sam. Kot pravi večina knjig, ki so napisane o alpinizmu, s takim načinom življenja večinoma spoznavaš samega sebe. Zame je odprava, ki je za nami, izjemna izkušnja, saj gre za razmere, ki jih v vsakdanjem življenju ne moreš izkusiti,« je pojasnil.

»Če leto dni prej veš, da greš na odpravo, imaš v Sloveniji za priprave na voljo le še eno zimo. Tako pozimi kot poleti je treba veliko hoditi v gore. Glede na to, da sem se v gore tretje največje države Južne Amerike podal prvič, nisem imel prave predstave, kaj me čaka. Zame je bilo vse novo,« je dodal član odprave Tomaž Klajnšek, ki se z alpinizmom resneje ukvarja zadnja štiri leta.

Pogorje Cordiljera Blanka v južnoameriških Andih s svojimi vrhovi alpinistom ponuja številne izzive. Tam je namreč več kot dvajset šesttisočakov. Šentjurčani jih osvajajo vse od leta 1979. Kljub temu, da klimatske spremembe močno spreminjajo gorovja, predvsem vplivajo na manjšanje količin ledu, ljubiteljem hribov in plezanja ponujajo vedno nove smeri in preizkušnje.

TS

cof
Člani Plezalnega kluba Rifnik Šentjur (od leve): Boštjan Dečman, Tomaž Klajnšek in Branko Vizjak.