Arheološke raziskave potrdile obstoj dvorca Celjskih

14:03

Pokrajinski muzej Celje je zaključil predhodne arheološke raziskave med Stanetovo, Aškerčevo, Cankarjevo in Levstikovo ulico, na območju tako imenovane Kare 9.

Arheološke raziskave v središču Celja.
Arheološke raziskave v središču Celja.

Raziskave je bilo treba opraviti zaradi novega podrobnega občinskega prostorskega načrta (OPPN) in bodo pomembna podlaga pri načrtovanju in urejanju tega področja. Investitorica predhodnih arheoloških raziskav je Mestna občina Celje, izvajalec pa Pokrajinski muzej Celje.

Čeprav so imeli letos poleti nevšečnosti z vremenom, so z arheološkimi raziskavami končali dva tedna prej, kot so sprva predvidevali. Po besedah Maje Bausovac so v tem času izkopali osem sond in z najdbami potrdili domneve, da je na tem območju med drugim stal tudi srednjeveški dvorec, v katerem je živela družina Celjskih.

Tudi dobro ohranjeni ostanki rimske Celeie

Kustos dr. Jure Krajšek pa je povedal, da so med sondiranjem poleg dela srednjeveškega zidu našli tudi razmeroma dobro ohranjene ostanke in strukture rimske in pozno rimske Celeje. Glede dvorca pa je še dodal,  da je po izumrtju družine Celjskih dvorec bil porušen, ohranila pa se je kapelica Sv. Andreja, ki je bila v tistem obdobju najverjetneje dvorna kapelica. Med leti 1855 in 1906 so jo uporabljali protestanti, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bila prezidana v večstanovanjsko zgradbo, ki je v uporabi  še danes.

ROBERT GORJANC

Foto: KLARA PODERGAJS

Deli