Balkonski koncert številka 2

18:52

Današnje nedeljsko popoldne je iz številnih domov zadonela pesem. Slovenski glasbeniki in vsi ljubitelji glasbe so se znova povezali v Anti-Corona Bluesu.

igranje na balkonih
Takole je na balkonu zaigral eden od pobudnikov ‘muziciranjem na balkonih’, Dejan Tamše.

»Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi ›na daljavo‹ – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek socialnih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči,« tako pobudo slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov pozdravljajo tudi v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Po italijanskem vzoru se je glasba z balkonov v Sloveniji prvič zgodila minulo nedeljo, danes smo prisluhnili prvemu nadaljevanju. Kot pravijo v JSKD ima v času samooosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, takšna samoorganizirana akcija pozitiven učinek na celotno populacijo.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Dejan Tamše, tolkalec in umetniški direktor BUMfesta, eden od pobudnikov muziciranja z balkonov, pravi: »Glasbeniki za svoje ustvarjanje potrebujemo oder, ki ga zdaj, ko smo ›priklenjeni‹ na domove, pogrešamo. Igranje na domačih balkonih in ob oknih pa ima v okoliščinah, v katerih smo se znašli, pomembno čustveno dimenzijo in lahko vsaj za nekaj trenutkov preusmeri misli, ki so v teh dneh osredotočene na razmere, povezane s koronavirusom.«

LKK, foto: Facebook