»Bili smo pripravljeni na najhujše«

9:48

Splošna bolnišnica Celje se v zgodovini še nikoli ni »srečala« s takšnimi razmerami in takšno reorganizacijo kot ob epidemiji. To je bil izziv za vse zaposlene. Za tiste, ki so bili v žarišču zdravljenja bolnikov, a tudi za tiste, ki so bili na čakanju doma. »Oboje je težko,« pravi poslovna direktorica celjske bolnišnice mag. Margareta Guček Zakošek. Vsi si zdaj želijo normalno delo, vendar zdravstvo nikoli več ne bo enako, dodaja sogovornica. Epidemija nas je vse izučila. »A to, da smo jo uspeli obvladati skupaj, nas pomirja. In za to sem hvaležna vsem,« še poudari.

Celotni intervju je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

»Verjamem, da bomo v primeru morebitnega drugega vala zmogli in znali še bolje. Ocenjujem, da je bolnišnica delovala odlično. Vanjo ni bilo vdora okuženega bolnika, s čimer bi bili ogroženi zdravstveno osebje in ostali bolniki. Imeli smo samo dva pozitivna zdravstvena delavca z (verjetno) okužbo na delovnem mestu, kar pomeni, da smo dobro poskrbeli za zaščito. Predvsem naša služba za preprečevanje bolnišničnih okužb pod vodstvom dr. Tanje Selič Kuriničič je delovala odlično. Na delovnem mestu izven SBC so bile okužene štiri medicinske sestre, ki so pomagale v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Ves čas je dejavno delovala posebna poveljniška skupina in samo zahvalim se lahko vsem tesnim sodelavcem. Ta čas nas je povezal in naredil še močnejše.«

So izpostavljene ekipe zelo utrujene?

Bila je posebna situacija. Vem, da so zelo utrujene ekipe na tako imenovanih covid deloviščih. Predvsem v delu za intenzivno nego in ekipe infektologov, ki so zdravili bolnike, ki niso potrebovali intenzivne nege. Enako velja za ekipe covid urgentnega centra in za zaposlene, ki so pomagali v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah. Na drugi strani je bil del zaposlenih na dopustu oziroma čakanju. Treba se je zahvaliti vsem, saj s psihološkega vidika tudi čakanje na domu ni lahko. Bili so potrpežljivi, priskočili bi na pomoč takoj. Razumeli so, da delo ni takšno kot pred epidemijo. Tudi sama sem utrujena, vendar nas zdaj, ko postavljamo bolnišnico nazaj v ustaljene tire, čaka še ogromno dela za zagotovitev varnih obravnav.

20200213-DSC_0221
Poslovna direktorica Splošne bolnišnice Celje mag. Margareta Guček Zakošek.

Je reorganizacija pokazala kaj novega v načinu dela?

Ekipe so se zelo povezale. Internistične in kirurške medicinske sestre so delale skupaj na novih ustanovljenih covid oddelkih. Izobraževali smo vse, da bi znali čim bolje delati s covid bolniki, če bi prišlo do italijanskega scenarija. Kajti če bi se to zgodilo, bi v Celju po naši oceni imeli vsaj 135 covid bolnikov, pripravili smo 20 dodatnih intenzivnih postelj z respiratorji, s civilno zaščito smo se dogovarjali za dodatnih sto postelj v telovadnici zdravstvene šole. Bili smo pripravljeni na najhujše.

Celotni intervju je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika. 

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SBC, Andraž Purg – GrupA

Deli